Общият брой на заразените с COVID-19 в страната е 1015, като новите случаи, регистрирани в последните 24 часа, са 49. 

Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Броят на активните случаи е 795, докато излекуваните вече са 174. 

От новите пациенти 21 са настанени в болница. Така пациентите под постоянна медицинска грижа вече са 281. 40 са болните в интензивни отделения. 

За последното денонощие са починали още двама души - жена на 77 години и мъж на 49 години. И при двамата не се съобщава за съпътстващи заболявания. 

Тази сутрин има лека промяна в тенденцията - най-много нови заразени с коронавирус са регистрирани в Плевен - 17 души. 13 от тях са в шивашката фабрика в Мизия, за която беше съобщено вчера, че е открито огнище. Предприятието е затворено за 14 дни по решение на собствениците му от вторник. 

Доц. Ангел Кунчев обяви, че проверка на РЗИ на място не е установила нарушения при спазване на противоепидемиологичните мерки в цеха, но самото естество на работата и възможностите за организацията й не позволяват пълна защита - близо 1000 работници влизат в една сграда, хранят се на едно място и т.н. Според щаба няма причина да се говори за поставяне на Плевен под карантина, а и повечето от установените случаи на коронавирус са при хора, които живеят в по-малки населени места. 

В София новите случаи са 16 за последните 24 часа.

Сред медицинския персонал има още 3-ма заразени, един от които е лекар във Видин. 

Рано е да се каже за нови мерки около Гергьовден

"В последните имаме имаме почти 300 новоустановени случая, сега по-отчетливо се качваме нагоре. Спрямо динамичните процеси ще се взимат и навременните решения. Рано е да кажа какво ще се предприеме около Гергьовден", заяви ген. Мутафчийски в отговор на въпрос за предстоящата поредица от почивни дни.

Ин витро процедурите могат да почакат

Процедурите по ин витро могат да изчакат във времето, обясниха от щаба защо здравният министър Кирил Ананиев издаде вчера заповед за ограничението им, въпреки че бяха разхлабени мерките по отношение на детските и женските консултации, имунизациите, плановите операции и лечението на други болести извън коронавируса. 

"Всяка мярка, която е разхлабване на мярка, трябва да се прави под условие, че това може да доведе до по-голяма заболеваемост. Това казваме и на политиците – честно и отговорно да казват на хората, че това ще доведе до влошаване на епидемиологичната ситуация. И тази ситуация трябва да се наблюдава много зорко. Никой не е твърдял, че разширяването на болничния прием ще доведе до по-малък риск, но не може нито децата да останат неясно колко време без лечение и имунизации, не може да не се следят бременните жени, хроничните болни, да не се диагностицират и лекуват онкозаболявания. Ползите и рисковете трябва да бъдат добре преценени", заяви ген. Мутафчийски.

По думите му да дадени подробни указания на лекари, болници и медицински центрове за строги мерки за намаляване на риска от зараза. 

Направени са 27 000 PCR теста досега, целта е по 7000 седмично 

До момента в България са направени 27 000 PCR теста за COVID-19, съобщи д-р Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. Той припомни, че към 5 април броят е бил 15 850.

"Нашата цел е да се правят по 7000 теста седмично – или да се проверява 1 на 1000 граждани население. Целта е не само надзор, а и ранното откриване на болните. На първо място - трябва да се хващат първите симптоми при медицинските специалисти, това е и препоръката на Европейския център за контрол на заразните болести. Второ – искаме да минем на активен надзор на всички болни, които са с белодробни заболявания. Трето – това, което виждате – да улавяме първите случаи на болни от трудови колективи, които са свързани с националната индустрия. Трябва да се търсят първите клинични случаи и там.", обясни д-р Кантарджиев каква е стратегията на щаба към момента. 

 Той припомни, че у нас има над 400 лаборатории, а 18 са специално направените за тестване с PCR тест за коронавирус. Освен това с анекс към рамковия договор с НЗОК специфичната работа на лабораториите, спазващи медицински стандарт, вече се заплаща.  

По думите на д-р Кантарджиев отделно са направени много изследвания и чрез т.нар. “бърз” тест, от ново поколение и с по-висока диагностична възможност – в “Пирогов”, на военнослужещи, 1000 души от МВР, 600 медици и служители в спешната помощ, 500 служители на общината и т.н. Препоръката към местните оперативни щабове е да правят също такива проучвания.

"СЗО на 17 април каза, че доказването на антитела не може да каже на пациента, че вече е защитен", припомни д-р Кантарджиев и допълни, че наличието на единия вид антитела значи, че пациентът е имал контакт с коронавируса или подобен вирус, докато наличието на втория вид значи активна инфекция и тези хора трябва да бъдат допълнително диагностицирани, защото могат да пренасят заразата, въпреки че нямам симптоми на болестта или са с много слаба клинична картина. 

Грижа за близък извън София - "посещения на терорист камикадзе"

Ген. Мутафчийски уточни, че от София граждани могат да излизат и после да се прибират и ако трябва да се грижат за свой близък в околните населени места. Това са т.нар. хуманитарни причини и движението от и към столицата става срещу декларация. 

“Друг е въпросът дали е разумно примерно вие да отидете при възрастните си родители. Това е все едно терорист камикадзе да отиде. Аз от 2 месеца не съм виждал родителите си – съвсем умишлено, защото ги пазя от себе си”, добави шефът на щаба.

Ген. Мутафчийски отказа да влезе в темата за разследването на "Биволъ" за дарението, получено чрез частни фирми, една от които на депутата Делян Пеевски, от ОАЕ. Според данните на медията, вместо 15 т медицинско оборудване у нас са пристигнали предимно фурми и значително по-малко в тонове оборудване и помощни средства. Генералът обаче заяви, че не е запознат в детайли с дарението, а и даренията от частни компании, които могат да бъдат всякакви, не са пряко свързани с дейността на националния щаб. 

Проверка, разпоредена от премиера Бойко Борисов обаче е установила, че са налични достатъчно предпазни костюми и маски навсякъде в болниците, а има такива и на склад в логистичния щаб.