23:44 Ценова катастрофа на петролния пазар

Цената на американския суров петрол строши тази вечер четири исторически рекорда, преминавайки бариерата от $0 долара за барел поради слабите перспективи за търсене и запълнените хранилища, предадоха световните агенции. Накратко - сортът WTI от Тексас вече има отрицателна цена. За първи път в историята се намираме в ситуация, в която производителите плащат на купувачите, само и само да се "отърват" от продукта си. 

За по-малко от час преди това фючърсите за този вид нефт, доставка през май т.г., се сринаха пробиха последователно четири исторически дъна - от $8 за барел, $5 за барел, $2 за барел и $0 за барел, предадоха ТАСС и РБК на международната стокова борса в Лондон. Генерално - 20 април бележи дневен спад с над 250% за въпросния сорт.

С невиждан в историята спад на петрола с майска доставка, котиран в Ню Йорк - минус 37,63 долара за барел - завърши борсовата сесия, предаде Франс прес.


21:02 ч.: Франция е четвъртата страна в света с над 20 000 починали от COVID-19 

Франция прехвърли днес летвата от 20 000 смъртни случая на заразени с новия коронавирус, предадоха световните агенции.

За последните 24 часа са починали 547 заразени, което прави общо 20 265 от началото на епидемията в страната през март. От починалите, 12 513 са били в болници, а 7752 в старчески домове.

Така Франция стана четвъртата страна в света, след Италия, Испания и САЩ, която прехвърля прага от 20 000 починали заразени от новия коронавирус.

Но броят на настанените заразени в интензивно отделение спадна за 12-и пореден ден, което показва, че мерките за всеобща изолация, имат положителен ефект при възпирането на разпространението на заразата.


20:54ч.: 63 млн. турци затворени у дома за националния празник и началото на Рамазана 

Истанбул и още 30 града на Турция ще бъдат отново под карантина с тотална забрана за излизане навън заради епидемията на коронавируса. Забраната ще започне на 22 април в полунощ и ще продължи до полунощ на 26 април.

Мярката бе обявена от турския президент Реджеп Тайип Ердоган в в обръщение към нацията, което той направи след днешното съвещание на специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса. Президентът подчерта, че ограниченията се взимат по препоръка на Научния съвет.

Освен Истанбул карантината, която ще се приложи за трети път през този месец, обхваща населението на още 30 града на Турция или общо около 63 милиона души, хиляди фирми, учреждения, работници, служители в различни сфери.


20:36 ч.: Словакия планира от сряда да разхлаби някои от ограниченията 

Словашкото правителство планира да отвори в сряда малките магазини с площ до 300 квадратни метра, външните спортни обекти и ресторантите за храна за вкъщи, предаде Ройтерс, като цитира премиера Игор Матович.

Планът ще бъде подложен за одобрение на националния кризисен комитет утре и бъдещи стъпки ще последват до две седмици в зависимост от оценката на първоначалното облекчаване на ограниченията.


20:26 ч.: Шефът на СЗО предупреди, че най-лошото от коронавируса предстои

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди, че най-лошото все още предстои във връзка с пандемията от коронавируса. Това предупреждение идва в момент, в който редица страни по света започнаха да облекчават ограниченията, въведени заради пандемията, предаде Асошиейтед прес.

Ръководителят на СЗО не уточни защо смята, че пандемията, заразила близо 2,5 милиона души по света и отнела живота на над 166 000 души, може да се влоши. Някои обаче вече обърнаха внимание към бъдещо голямо разпространение на заразата в Африка, където здравните системи са по-малко развити.

Шефът на СЗО припомни, че преди век испанският грип е отнел живота на 100 милиона души по света. 

"Но сега ние имаме технология, ние можем да избегнем подобно бедствие, ние можем да предотвратим този род криза", каза той.

"Вярвайте ми. Най-лошото е все още пред нас", заяви той. "Нека да предотвратим тази трагедия. Това е вирус, който много хора продължават все още да не разбират", предупреди той.


19:53 ч.: За първи път намаляват заразените от новия коронавирус в Италия 

За първи път в Италия от началото на епидемията там преди два месеца намаля броят на болните от Ковид-19 за денонощие, предадоха световните агенции.

Към днешна дата заразените са 108 237, което е с 20 по-малко в сравнение с вчера. "Това се случва е за първи път, това са положителни данни", заяви ръководителят на Италианската гражданска защита Анджело Борели.

За последното денонощие в Италия са починали 454 заразени, като общият брой на починалите от началото на епидемията възлиза на 24 114.

Общият брой на заразените в страната, включително починалите и излекувалите се, от началото на епидемията възлиза на 181 228. В интензивно отделение се намират 2537 души, а вчера те бяха 2635. Общо към днешна дата излекувалите се са вече 48 877.


19:35 ч.: Нов спад на смъртните случаи във Великобритания 

Броят на починалите заразени с новия коронавирус в Обединеното кралство нарасна за последните 24 часа с 449 души, предадоха световните агенции.

Това е най-малкото увеличение на смъртните случаи в страната от 6 април досега. За сравнение вчера се съобщаваше за 596 смъртни случая, а ден по-рано за 888 смъртни случая.

Но данните може да бъдат и коригирани, защото след уикендите винаги те са по-ниски заради закъснения в преброяването.

От началото на епидемията в страната починалите са 16 509 в британски болници, а заразените са общо 124 743.

Говорител на британския премиер Борис Джонсън заяви, че основното безпокойство в страната е да бъде избегната нова вълна от случаи на зараза, ако прекалено бързо бъдат вдигнати ограниченията, въведени заради коронавируса.


19:20 ч.: За първи ден в Хонконг няма нито един нов случай на коронавирус

Хонконг потвърди, че днес няма нито един нов случай на коронавирус за пръв път от регистрирането на първия заразен, предаде ДПА.

Броят на новите случаи през последните дни в града бе сведен до под 10 и днешните данни на здравните власти са окуражителен признак, че ограниченията скоро ще бъдат вдигнати.

Проследяването и лечението на инфектираните, наред с мерките за намаляване и елиминиране на предаването на болестта в Хонконг дадоха резултат. Там са потвърдени общо 1025 инфекции и четири смъртни случая.

Въпреки това правителството продължава да призовава хората да спазват дистанция, да излизат по-малко и да избягват социални дейности, за да избегнат риска от инфекция.

Ограниченията за въздушния трафик и влизането на лица, които нямат жителство, продължават. Ресторантите остават отворени, но работят с ограничен капацитет. Нощни клубове, барове, фитнеси, кина, заведения за караоке и салони за масажи остават затворени до второ нареждане, също както училища и университети.


17:29 ч.: Меркел разкритикува "дискусионните оргии" за намаляване на ограниченията 

Германската канцлерка Ангела Меркел изрази недоволството си, че започващото отслабване на ограничителните мерки е довело до "дискусионни оргии" в някои провинции, които рискуват по-висока степен на заразяване с новия коронавирус, предадоха Ройтерс и ТАСС.
От днес германските магазини с площ до 800 кв. м отново заработиха, както и книжарниците и продавачите на коли и велосипеди съгласно споразумение между Меркел и лидерите на германските провинции от сряда. Ограниченията в социалните контакти обаче остават в сила до 3 май.

"Меркел се оплаква от дискусионни оргии заради отварянето", гласи заглавие в сайта на в. "Билд" след видеоконференция на Меркеловия Християндемократически съюз.

Канцлерката е изразила опасения, че хората може неправилно да изтълкуват постепенното отслабване на ограниченията и да престанат да спазват и тези, които още са в сила. Слънчевото време през уикенда изкара много германци по парковете.

На видеоконференцията е била отправена конкретна критика към властите на Райнланд-Пфалц, които решиха да отворят търговските центрове и зоопарковете.

На 30 април Меркел отново ще обсъди с премиерите на провинциите положението с коронавируса и по-нататъшни действия.


12:52 ч.: Норвегия започна да отваря детските ясли

Норвегия, където епидемията от новия коронавирус изглежда под контрол, започна от днес да отваря яслите си като първа стъпка към постепенната отмяна на ограничителните мерки, предаде Франс прес.
Отварянето на яслите след пет седмици спряна работа се аргументира с това, че децата изглежда са до голяма степен пощадени от COVID-19 и че така се улеснява връщането на работа на родителите им.
Някои родители обаче изразиха опасения и започнаха кампания във Фейсбук "Детето ми не трябва да е лабораторно зайче за COVID-19", както и петиция онлайн, която е събрала над 28 000 подписа.
Отварянето на яслите става с някои предпазни мерки. Децата под 3-годишна възраст трябва да са на групи по три под наблюдението на възрастен, а тези на възраст от 3 до 6 години трябва да са на групи по шест.
Заедно с Австрия и Дания, Норвегия е една от първите европейски страни, които облекчават ограниченията си, повечето от които бяха въведени на 12 март.


12:43 ч.: Крайно дясна испанска партия ще съди премиера за несправяне с кризата

Крайно дясната испанска партия "Вокс" ще подаде съдебен иск срещу премиера социалист Педро Санчес заради недоволството от това как правителството се опитва да решава кризата, предизвикана от коронавируса, написа в Туитър лидерът на партията Сантяго Абаскал, цитиран от ТАСС.

Педро Санчес


"Тази сутрин "Вокс" ще подаде иск срещу Санчес и неговото правителство . . . заради груба небрежност, довела до смърт, за нанасяне на вреда на здравето поради грубо невнимание и за престъпление срещу правата на работниците поради бездействие", отбелязва Абаскал. Партията по-рано настоя за оставка на премиера и обвини правителството в "неспособност и небрежност" при справяне с кризата в сферата на здравеопазването.
Испания е една от най-тежко пострадалите от пандемията страни в света.


11:36 ч.: Германия ще плати €20 млн. за леченито на пациенти с COVID-19 от други европейски страни в нейни болници

Германия ще поеме разходите по лечението на болни от Ковид-19 европейски пациенти в нейни болници, които се нуждаят от респираторна помощ, обяви германското правителство, цитирано от Франс прес.

Очаква се тези разходи да достигнат близо 20 милиона евро, каза здравният министър Йенс Шпан.

"Германия ще плати разходите по лечение на (европейските) пациенти, защото това е нашето схващане за европейската солидарност. До момента сме приели над 200 болни от коронавируса и имаме капацитет да приемем и още при необходимост", добави той.

През последните седмици Германия е приела пациенти от други европейски страни като Франция и Италия, за да облекчи болничното натоварване на съседките си.

От днес Германия наново отваря магазините с площ под 800 кв. м в рамките на постепенната отмяна на ограничителните мерки.

По данни на института "Роберт Кох" към днешна дата в Германия има 141 672 заразени с коронавируса (1175 за последните 24 часа) и 4404 починали (110 за последното денонощие), отбелязва Ройтерс.


11:19 ч.: Заразените с коронавирус в Русия се увеличиха с 10 процента за денонощие 

Броят на заразените с коронавируса в Русия се увеличи с 4268 за последното денонощие и вече съставлява 47 121 във всички райони на страната. Това е ръст от 10 процента. Починалите за деня са 44, а от началото на епидемията - 405, съобщи националният оперативен щаб за борба с болестта, цитиран от ТАСС.
Отбелязва се, че 1935 от новите случаи (45,3 процента) са квалифицирани като контактни, които нямат симптоми, а останалите са привнесени от пътуващи хора. Близо половината от новите случаи - 2026, са регистрирани в Москва, където до момента има заразени 26 352-ма души общо.
Оздравелите до момента в цяла Русия са 3446.


10:50 Ч.: Великобритания ще събира кръвна плазма от оцелели от COVID-19 за лечение на болни пациенти

Великобритания възнамерява да събира кръв от преболедували от Ковид-19, за да изследва дали преливания на плазма от тях може да подобри скоростта на възстановяване на заразени пациенти, както и шансовете им за оцеляване, предаде Ройтерс.


Това съобщи говорителка на Отдела по кръвопреливане и трансплантации на Националната здравна система (НЗС).

"Ние предвиждаме първоначално да проведем изпитания дали това може да бъде възможен начин за лечение на COVID-19. Ако получим разрешение, тези изпитания ще имат за цел да покажат дали преливанe на плазма от оздравели пациенти може да подобни бързината на възстановяване на болни и шансовете им за оцеляване", каза тя.
"Работим в тясно сътрудничество с правителството и съответните служби, за да преминем процеса на одобрение възможно най-скоро", добави говорителката.

Хора, които са оздравели от COVID-19, могат да се регистрират в НЗС, ако желаят да дарят плазма, но не трябва да се явяват лично в центровете за кръводаряване, отбелязва Ройтерс.


10:06 ч.: Япония реже 800 хиляди лалета в парк, за да не привличат тълпи зрители

Стотици хиляди цъфтящи лалета бяха изрязани в японски парк, за да се предотврати събирането на многолюдни тълпи от любуващи се на пролетната красота поради опасения от разпространение на коронавирусната зараза, предаде Асошиейтед прес.
Гледката с 800-те хиляди лалета е главната атракция на годишния фестивал на живописния парк "Сакура Фурусато" източно от Токио. Фестивалът, който се провежда всяка година през април, събира по около 100 000 души. Той беше отменен, след като японското правителство обяви извънредно положение в началото на месеца заради пандемията.
Хората обаче продължават да се трупат, за да съзерцават цветята, което прави много трудно да се следи за социално дистанциране. Поради това лалетата бяха отрязани миналата седмица, обясни днес служител от градската управа, отговарящ за парка. 


09:02 ч.: Петролът падна под $15 за барел в азиатската търговия

Цените на американския петрол се понижиха с близо 20 процента днес в азиатската търговия и спаднаха под 15 долара за барел за първи път от над двайсет години в резултат на отслабналото търсене заради пандемията от коронавирус, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол понижи цената си с над 18,7 на сто до 14,84 долара за барел.
Лондонският сорт Брент от Северно море поевтиня с 1,5 процента до 27,64 долара за барел.


06:50 ч.: Китай съобщи за нови 12 случая на заразяване, няма жертви за последните 24 часа 

Континентален Китай съобщи за нови 12 случая на заразяване, 8 от които дошли от чужбина, за последните 24 часа, предаде Ройтерс.

Няма нови жертви за последния ден. Вчера китайските власти съобщиха за 16 нови заразени, от които 9 пристигнали от чужбина.

Общо броят на заразените в Китай достигна 82 747 души. Жертви на епидемията станаха 4632 души.


06:31ч.: Г-20: Здравните системи са уязвими за пандемии

Министрите на здравеопазването на страните от Г-20 обсъдиха на видеоконферентно заседание уязвимите места на здравните системи на своите страни, които ги правят уязвими към пандемии, подобни на коронавируса, се казва в изявление, цитирано от Ройтерс.

Министрите са споделили опита на своите страни, обсъдили са необходимите действия за подобряване на подготовката на страните и системните уязвимости, изложени на показ от коронавируса.

Пандемията е показала системни слабости на здравните системи и на способността на международната общност да предотвратява и да реагира на пандемични заплахи, се подчертава в публикувано снощи изявление на саудитското председателство.


04:49 ч.: Французите няма да се върнат скоро към живота предикоронавируса, заяви премиерът

Французите няма да се върнат веднага, а вероятно не и за дълго време, към живота преди кризата с коронавируса, предупреди вчера френският премиер Едуар Филип, цитиран от Франс прес.

Едуар Филип, министър-председател на Франция


Епидемията във Франция продължава да бележи тенденция към спад, с 395 жертви за последните 24 часа и общо 19 718 смъртни случая. Въпреки това "не сме излезли от здравната криза", предупреди премиерът. "Ще трябва да се научим да живеем с вируса", добави Филип.


03:44 ч.: Чешкият президент иска границите на страната да останат затворени за една година

Чешкият президент Милош Земан подкани гражданите да се наслаждават на красотата на собствената страна това лято, защото пътуването през граница ще бъде забранено за цяла година заради коронавирусната пандемия, предаде ДПА.

Милош Земан, президент на Чехия

Въведените в момента ограничения за пътуване трябва да се запазят около година, заяви Земан в интервю по радиото вчера. Така ще бъде избегната "нова серия от инфекции от пътуващи, посещаващи страни, в които епидемията още не е приключила", посочи той.

В средата на миналия месец Чехия въведе забрана за влизане и напускане на територията на страната заради коронавируса. Изключения от правилото се прилагат за хора, които пътуват с цел работа, шофьори на камиони и за екстремни случаи, включително лечение.

Туристически агенции поискаха през лятото да се разреши поне посещенията в Словакия и Хърватия, които са изключително популярни дестинации за чешките граждани и където случаите на коронавирус са рядкост, припомня ДПА.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.