"Харесвам много Чърчил, защото много от неговите думи са били доста проницателни. Един от любимите ми цитати е, че Съединените щати винаги постъпват правилно, но често чак след като се опитат няколко пъти да действат другояче. Това май е валидно днес."

Това заяви пред БНР бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю. Според него президентът Доналд Тръмп не е успял да се справи с кризата, предизвикана от коронавируса.

"Президентът Тръмп може и да се мисли за военен лидер, но на основата на моя опит в армията с управление на кризи, бих казал, че всъщност не знае как да го прави. Затова той не управлява, както би трябвало да управлява в криза. Досега действията му по отношение на коронавируса нямат никаква връзка с военновременно лидерство.

Много бавно действа. Няма ясно разпределение на отговорностите. Нито достатъчно участие на федералното правителство. Сведе всичко дотам - губернаторите да се оправят сами на щатско ниво. Така създаде огромно объркване. А междувременно провежда всекидневно двучасовите си пресконференции, на които главно се хвали и прави подвеждащи и неверни твърдения", обясни Пардю.

И допълни, че в началото САЩ не са приели опасността насериозно и чак сега започват да наваксват пропуснатото време.

"Това е много опасна работа, а президентът Тръмп не се изявява като силен лидер". заяви Пардю.

Той разкритикува политиката на Белия дом в Косово и факта, че там правителството бе свалено.

"Да дестабилизираш правителството на Косово във време на пандемия, и то само за да подкрепиш сръбската позиция, да бъдат отменени правомерно наложени мита, за мен е скандално. Би трябвало да оставим настрана споровете и да помогнем на Косово и другите страни в региона да преживеят пандемията.

Не разбирам какво точно си мислят САЩ, че правят в Косово. Каква е ползата от дестабилизирането на правителството и от заемането на пробелградска позиция в преговорите, включително за размяна на територии, което според мен е неосъществимо! По принцип съм много критично настроен към балканската политика на настоящата администрация. Това е аматьорска дипломация и хората, които я провеждат, нямат дори мъглява идея за проблемите и интересите в региона", заяви Пардю.

Според него Владимир Путин се заиграва политически с това да предлага помощ на САЩ за кризата.

"Не знам каква е ситуацията в Русия. Те изглежда се стремят да убедят света, че всичко е наред. Но аз имам сериозни съмнения, предвид случващото се в Европа, в САЩ, в Китай.

Не виждам как Русия би могла да се изолира от този проблем. А ние бихме приели всяка помощ, която ни се предостави. Ако някой ни изпрати защитна екипировка, ние с удоволствие ще я приемем. Дано да помогне! Но си мисля, че господин Путин играе с това по-скоро политически, отколкото искрено", каза Пардю.

Според него ако Русия и Иран имат нужда от помощ, то Западът трябва да им я окаже, включително с отмяна на санкциите.

"Това е морален избор. И той трябва да е да се помогне на нуждаещите се. Но САЩ, за съжаление, възприемат твърда позиция, като псевдобабаит", смята Пардю.