Малките семейни хотели и ресторанти по Южното Черноморие са изправени пред фалит, като за повечето местни хора това е единственият доход и нямат алтернатива, ако извънредното положение продължи. В същото време обаче местните са притеснени от нашествието на курортисти по време на карантината.

Макар през деня да не се вижда стълпотворение на хора по улиците, вилите и апартаментите във всички курортни селища на юг са пълни, се казва в репортаж на бТВ.

Много от собствениците им, предимно от столицата, са дошли още в началото на извънредното положение, но истинският наплив е бил в последните два-три дни, очевидно е.

Това става, въпреки че в полунощ в четвъртък срещу петък столицата бе затворена.

Вече втори ден, за да преминат през контролните пунктове, те представят нотариален акт или декларация, че имат имот на морето.

По обед зеленчуковият магазин в центъра на Черноморец е пълен с купувачи, посочва медията.

Вилните зони в по-малките курорти са пълни с хора и това си личи от колите отпред – те са със софийска и пловдивска регистрация.

По данни на полицията само вчера над 80 автомобила са влезли в Созопол с декларации от шофьорите, че притежават имот в курортния град. Няколко пъти повече са влезли в Лозенец и Царево.

А в днешния почивния ден трафикът към морето се оказва предимно от "работници".