Българският евродепутат консерватор Ангел Джамбазки нападна днес колегите си в Брюксел, защото не са заклеймили Китай заради пандемията от коронавируса.

Той говори по време на дебати с Еврокомисията и Европейския съвет за координирани действия на ЕС за борба с кризата. Утре трябва да бъде гласувана и резолюция по въпроса.

Също утре депутатите трябва да гласуват пакета от извънредни мерки, включващ отпускането на 3 милиарда евро в подкрепа на здравните системи в страните членки на ЕС.

„Не чух никого да порицава комунистически Китай, задето мълча и кри, както предшествениците му в СССР криха за Чернобил. Китайските управници пожертваха така хиляди животи, включително в ЕС“, каза евродепутатът от ВМРО.

Той нападна и Комисията, че е закъсняла с реакцията си. И това е станало причина отделните държави да затворят границите си.

Не мина и без пакет „Мобилност“

В края на изказването си Джамбазки засегна и любимата си тема – пакета „Мобилност“:

„Попитах скъпия Шарл (става дума за Шарл Мишел, председателя  на Европейския съвет – б.р.) не го ли е срам, че председателстваният от него Съвет взема точно днес решение за приемане на пакета „Мобилност“. В момента стотици хиляди източноевропейски шофьори от България, Чехия, Полша спасяват живота на хора във Франция, Нидерландия, Германия. Сега не ги прибирате в България, давате им да спят в кабините. А искате, след като спасят животи, да оставите 200 000 души без работа. Това е лицемерие!“

Българският депутат се зарече, че неговата група на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) няма да се присъедини към резолюцията.

„Ако не се вземат мерки, рискувате този вирус да се превърне в Чернобил за ЕС“, бяха последните думи на Джамбазки.

Той бе прекъснат, тъй като изтече полагащата му се минута и половина за изказване.

По-рано испанецът Естебан Гонсалес Понс от Европейската народна партия (ЕНП) предупреди за опасността диктатурата в Китай да се окаже по-ефикасна с действията си от демокрацията в ЕС. И ако Съюзът не е в състояние да се справи с една пандемия, тогава изниква въпросът за какво изобщо го има и за какво служи.

Фон дер Лайен: Дойде моментът, описан от Роси и Спинели

„Дойде моментът, в който трябва да знаем как да се отърсим от старото бреме, как да се подготвим за новия свят, който идва и който ще бъде много по-различен от това, което си представяхме.“

Този цитат използва в речта си пред ЕП председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Това са думи на Ернесто Роси и Алтиеро Спинели – двама италианци и едни от най-големите визионери на Европа. Думите са част от „Манифеста от Вентотене“, написан на едноименния остров. Там Роси и Спинели са изпратени от фашистката власт в родината си.

Този момент отново е дошъл, смята Фон дер Лайен. Това е моментът, в който трябва да оставим зад гърба си старите спорове, разделения и взаимни обвинения.

Председателката на ЕК също призна, че никой реално не е бил подготвен за коронавируса. И много хора не са се отзовали навреме и на място да помогнат на Италия, когато тя се е нуждаеше от това.

„И да, затова Европа като цяло дължи извинение от цялото си сърце. Думата „съжалявам“ обаче означава нещо само тогава, когато води до промяна в поведението“, каза Фон дер Лайен.

Но веднага след това добави:

„Истина е също, че не мина много време, преди всички ние да осъзнаем, че трябва да се защитаваме един друг, за да можем да защитим себе си.“

И сега пред всички нас според нея е истинската Европа – тази, която изпраща специалисти от Румъния и Норвегия в Италия, пациенти от Бергамо в Бон, изпратени от Германия дихателни апарати спасяват болни в Испания и т.н.

Фон дер Лайен отдаде почит на шофьорите на камиони с хранителни стоки, магазинерите, опаковчиците в заводите и аплодиращите по балконите, предприятията, променящи своите производствени линии, за да осигурят спешно необходимите защитни продукти, португалските доброволци, които шият предпазни маски за своите съседи, и дори 7-годишния гръцки пианист, композирал Валс на изолацията.

А най-големите герои са лекарите, медсестрите и обслужващият медицински персонал.

„С пакета, който гласува днес този парламент, Европа прави всичко, което е по силите й“, изтъкна председателката на Комисията.

Урсула фон дер Лайен призова всички държави да се възползват максимално от SURE – системата за краткосрочна заетост на стойност 100 милиарда евро, създадена с цел запазване на работните места.

„Разполагаме само с един инструмент, в който вярват всички държави членки, който вече функционира и може да постигне бързи резултати. Той е прозрачен и се е доказал като инструмент за сближаване, конвергенция и инвестиции. Този инструмент е европейският бюджет“, заяви тя.

И повтори за пореден път, че е необходимо бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г. да бъде съвсем различен от онова, което сме си представяли.

Странични занимания - разширяване на ЕС и член 7 за Полша и Унгария

По време на дебатите се чуха немалко призиви Европа да признае грешките си, за да не се окаже наистина по-неефективна от режимите. Тя трябва да си извлече и необходимите поуки.

На няколко пъти прозвучаха признания, че Европа не е била подготвена за такава криза. И в началото е преобладавал егоизмът.

Отправени бяха и обвинения, че в момента Европа не се е концентрирала върху най-важния проблем, а се занимава и с незначителни неща.

Обсъждането на процедура по член 7 срещу Полша и Унгария в момента е много ненавременно, смята италианецът Рафаеле Фито (ЕКР).

„Трябва да се съсредоточим върху икономиката. Зеленият пакт е невъзможен в този контекст – трябва да преосмислим всеки избор, който правим“, каза той.

Французойката Манон Обри от радикалната Европейска обединена левица/Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ) обвини Еврокомисията, че използва държавния дълг като дамоклев меч над главите на европейците. Тя заяви, че при такава тежка ситуация не могат да бъдат поставяни условия от рода на „или се подчиняваш, или умираш“.

Сънародникът й Тиери Мариани от крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД) настоя да бъдат отложени всякакви решения, които не са свързани с коронавируса. Той имаше предвид дори присъединяването към ЕС на Северна Македония и Албания, тъй като това щяло да се отрази жестоко върху бюджета.

Накрая Мариани призова:

„Да не забравяме Антигона – тя приема смъртта, а не да се подчини. Да запомним този мит.“

Елена Йончева: В България преследват за изказване на мнение

В дебатите се изказа още един български евродепутат – Елена Йончева от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

Тя също не пропусна да засегне любимата си тема – тази, че българските власти преследват неудобните. Това се правело дори при пандемията.

„Не можем да допускаме държавата да затваря устата на гражданите. В някои страни хора се преследват за изказване на мнение, включително България“, каза Йончева, без обаче да посочи конкретни примери.

Тя изказа също така мнение, че опазването на границите днес се оказва по-важно от защитата на живота и правата на гражданите. Според нея така няма да бъдат решени никакви проблеми. Тази криза не може да подронва правовата държава.

„Нарушете мълчанието, що се отнася до правовата държава, посочете проблема“, призова Йончева европейските институции.

И изрази убеденост, че Европа ще оцелее и от тази криза.

Какво ще гласуват евродепутатите

Утре депутатите ще гласуват отпускането на 3 милиарда евро в подкрепа на системите на здравеопазването в най-силно засегнатите държави в ЕС, както и схема за набавяне на медицински продукти за страни, изпитващи недостиг. Пакетът от мерки включва и допълнителни средства за Европейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията, както и помощ за Гърция за справяне със засиления миграционен натиск.

Очаква се да бъдат одобрени и специални мерки за продължаване на подкрепата за най-бедните и най-уязвимите граждани на ЕС.

ЕП ще реши също така дали да позволи по-голяма гъвкавост при използването на структурни фондове за облекчаване на последиците от кризата с COVID-19 и за предоставянето на финансова помощ на засегнати рибарски общности и стопанства за аквакултури.

Утре ще бъде гласувана резолюция за координирани действия на ЕС за борба с кризата.