В историческото си първо заседание онлайн Столичният общински съвет (СОС) се люшка между единодушие и жлъчни спорове.

Съветници от всички групи подкрепиха мерките в помощ на малкия и средния бизнес в столицата, но казусът с ремонта на Западния парк, който ще се забави заради извънредното положение, доведе до дълга и остра дискусия между управляващи и опозиция.

Това бе една от ключовите точки на деня в помощ на предприемачите и гражданите в София и бе изработена и обсъдена от всички политически групи. Това доведе и до пълно обединение при гласуване, като общинските съветници многократно се поздравиха взаимно за това постижение.

Мерките включват освобождаване от общински такси на фирмите, които не ползват услуги по време на кризата, гарантирани кредити за бизнеса, освобождаване от наем в общински жилища, удължен абонамент за синя и зелена зона. Ще бъдат и преразглеждани проекти по столичните програми като "Култура", "Европа" и "Спорт и младежки дейности", за да се помогне на тези проекти, които са блокирани от вируса. Целта е да се помогне пряко на бизнеса, но и да се ребалансира бюджетът на Столичната община, също пострадал от мерките.

Но това не спря общинските съветници все пак да влязат в спор по темата за създаване на общински гаранционен фонд в подкрепа на бизнеса във връзка с епидемията. Предвидената помощ е над 500 млн. лв. и с нея ще се издават гаранции от фонда пред банките, лимит на подобен кредит е 1 млн. лв.

От "Демократична България" предложиха да се добави 1 млн. лв. - сума, която да дойде от допълнителните средства на общински съветници, участващи в бордовете на общинските предприятия. Това според ДБ е ключов източник на доходи за определени общински съветници от управляващите и темата ги изнервя.

Независимият Борис Бонев пък повдигна темата за обществената поръчка за милиони за купуване на цветя и попита защо тези пари не отиват за бизнеса. Малина Едрева от ГЕРБ подчерта, че поръчката е от месеца преди извънредното положение и е спряна.

"Поръчката е обявена на 13 март, когато започна извънредното положение", отбеляза Бонев.

В добавка е отложено отварянето на офертите, а не е спряна изцяло поръчката. Според съветника от "Спаси София" за този казус трябва да отговаря "истинският възложител".

"Г-жа Фандъкова отново се крие и не отговаря на въпросите, затова вие се включвате", отбеляза той.

Преди тази серия вербални престрелки между управляващи и опозиция спор предизвика и казусът с удължаването на срока на проекта "Възстановяване на Западен парк – представителна част" между общината и Министерството на регионалното развитие. Опозицията групово разкритикува доклада и липсата на документални факти в подкрепа на мотивите му.

Поредно забавяне на ремонта на Западния парк в София е факт заради забавени доставки на материали поради извънредното положение. Проектът за парка е вече закъснял почти година и се предвижда да приключи през март догодина. Удължаването ще струва 3 млн. лв., което е същата стойност като аванса по проекта за обновяване на парка. Целият проект е 11 млн. лв. и се финансира с европейски пари.

Какви и колко доставки са забавени, защо няма данни за това, попита Борис Бонев. Борислав Игнатов от ДБ пък се включи експертно и обясни, че проблемът се крие в начина на оценяване на кандидатите за такива поръчки - важна роля играе колко е предложеният срок за изпълнение. Въпреки че после той не се спазва по много начини, като например "лоши метеорологични условия", едно от предишните извинения на работещите в Западния парк.

"Трябва да се подмени методиката за оценка на Столичната община, да бъде преразгледана, срокът да е фиксиран, да не играе такава роля", подчерта Игнатов.

От ГЕРБ обясниха, че са взети мерки за отсрочка по-рано заради пандемията.

"Как сте успели да познаете през декември, когато сте сключвали договора, че ще има извънредно положение и коронавирус?", попита Тома Белев (ДБ).

На ниво бизнес се знаело, че това ще има ефект и оттогава, обясниха управляващите. И се възмутиха на опозицията, че се съмнява за нещо нередно в обществената поръчка, защото Фандъкова, "ако види нещо подозрително, винаги праща на прокуратурата".

"Как да вярваме в прокуратурата, в която назначават Горанов и Пеевски?", попита Методи Лалов от ДБ.

В крайна сметка от опозицията призоваха да се отложи точката и да се изготви по-детайлен и изчерпателен доклад. От ГЕРБ и ВМРО обаче ги игнорираха - не виждали нищо скандално. Отлагането бе отхвърлено от тях и се прие въпреки опозицията удължаването на ремонта.