Името на президента Доналд Тръмп ще бъде написано на чековете, изпращани на милиони американци, за да им помогнат срещу финансовите трудности, следващи от коронавируса. Това се казва в заповед на министерството на финансите на САЩ, цитирана от Си Ен Ен.

Добавянето на името на Тръмп няма да забави разпространението на чековете, е казал пред телевизията висш служител на администрацията.

Първи за добавката към платежните средства съобщи във вторник в. “Вашингтон пост”.

Това е първият път, когато име на американски президент се появява върху чек на Службата за вътрешни приходи (Internal Revenue Service - IRS).

Името на Тръмп ще бъде на всички хартиени чекове, изпращани на хората, които имат право на стимулиращи плащания. Други получават тези пари чрез директен депозит, ако министерството на финансите има банковите им данни. Някои от плащанията с директни депозити вече са започнали.

Хартиените чекове ще се издават със скорост около 5 милиона седмично и може да потрябват до 20 седмици, за да бъдат издадени на всички нуждаещи се. Хората с най-ниски доходи първи ще получат чековете си.

Тръмп дискретно се е посъветвал с министъра на финансите Стивън Мнучин дали той като президент може официално да подпише чековете, са казали трима служители на администрацията пред “Вашингтон пост”.

Президентът обаче не е упълномощен да подписва плащания, извършвани от министерството на финансите. Обикновено това се прави от държавен служител, за да не се използват чековете за политически внушения, коментира телевизията.

Тръмп отрече да е искал да подписва чековете по време на брифинг по-рано този месец.

"Не. Аз да подписвам? Не. Има милиони чекове. Ще ги подпиша ли? Не. Това е инициатива на администрацията на Тръмп", каза той на 3 април. "Искам ли да ги подпиша? Не."

Планът името на Тръмп да се появи върху чековете е бил обсъждан в продължение на седмици, заяви служител на министерството на финансите пред "Вашингтон пост".