Анонимна концепция за готвеното обединение между Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите предизвика негативни реакции в социалните мрежи. 

Депутатът от БСП Георги Кадиев я сложи на своя сайт и призова за протести срещу нейното евентуално изпълнение:

Ето първото нещо, което ще ни изкара на протести, и всички ще сме там.

Прилагам копие от готвената от МФ концепция за сливане на НАП и Агенция Митници. Според концепцията всички митничари се преназначават в НАП (!), бизнес процесите им се "интегрират" в тези на НАП, преглед и промяна на законодателството, нови длъжностни характеристики (разбирай уволнения). И понеже ще има протести, трябвало да се намерят "агенти на промяната", които да бъдат "гарантирани"! Т.е. предателите ще ги оставим на работа, другите- не.

ТОВА Е ПЛАН ЗА УНИЩОЖЕНИЕ НА МИТНИЦИТЕ. Просто и ясно. И план как да се срутят приходите. Образно казано, КТБ-2, пише Кадиев.

Междувременно от пресцентъра на Министерството на финансите изпратиха съобщение до медиите, в което обясниха, че не подготвят подобна концепция. Ето и текстът му:

По повод разпространявана в публичното пространство информация за подготвяно обединение на двете приходни администрации – Национална агенция за приходите и Агенция „Митници“, ви информираме следното:

Министерството на финансите не разработва и не подготвя за реализиране концептуална рамка или проект за бъдеща обединена структура, включваща сливането на двете приходни агенции – Национална агенция за приходите и Агенция „Митници“. Решение за създаване на обединена приходна агенция е извън правомощията на служебното правителство.

Подготовката на подобна мащабна административна реформа включва широко обществено обсъждане и консултация със всички заинтересовани страни. За реализирането на такова обединение, което би засегнало широк кръг физически и юридически лица и би оказало влияние върху администрирането на приходите от мита, данъци и задължителни осигурителни вноски, е необходимо изготвянето на предварителен подробен анализ. Анализът следва да обхване нормативната база, структурите, функциите и дейностите на приходните агенции и да включва оценка на въздействието, проучване на практиките на други държави-членки на ЕС и трети страни.