Наемателите в общински имоти да не плащат наем, освобождаване от такса тротоарно право, удължен абонамент за синя и зелена зона, субсидиране от бюджета на общински театри и други културни институти, осигуряване на банкови гаранции за малки и средни предприятия за до 50% от кредита.

Това са част от мерките за справяне с икономическите последствия от COVID-19, които Столичният общински съвет (СОС) ще разгледа днес.

Пакетът бе разработен с помощта на експерти от Института за пазарна икономика, "Отворено общество", Института за анализи и оценки в туризма и Центъра за нестопанско право. Бе представен от кмета Йорданка Фандъкова и внесен за разглеждане от управляващите, като през изминалите два дни бе приет от комисиите в съвета.

В добавка ще бъдат преразглеждани проектите по програма "Култура", "Европа", "Спорт и младежки дейности", за да се осигури финансиране на тези проекти, които не могат да започнат поради ограниченията. Предвижда се удължаване на срокове при едни проекти, промени на процедури и изпълнения в други. Целта е максимално да се балансира бюджетът на общината, който страда сериозно от кризата, с милиони загуби по основни финансови потоци, като градския транспорт например. Там само за март загубите на Центъра за градска мобилност възлизат на 6 милиона лева, а за транспортните оператори - на 6,5 милиона лева.

За административно улеснение се предвиждат редица електронни услуги - заявяване за разрешение за строеж онлайн, електронно заявяване и получаване на виза и др.

Мерките ще бъдат разгледани днес на първото заседание на съвета онлайн в историята на Столичната община. Това става месец след като СОС спря работа заради случай на коронавирус сред членовете му.

Общинската съветничка вече се е възстановила от вируса, но мерките за сигурност на практика блокираха работата на съвета, защото правилникът за дейността му не позволяваше гласуване от разстояние. Затова бе инициирана промяна в него. Част от комисиите започнаха работа през миналата седмица - в залата на съвета, на голямо разстояние един от друг.

Днес заседанието ще се проведе чрез уеб платформата CISCO Webex Meeting и ще се излъчва онлайн на фейсбук страницата на СОС.
 

Мерките в помощ на бизнеса се подкрепят принципно от всички в СОС, но търканията между опозицията в лицето на "Демократична България" и БСП (поотделно) и управляващите от ГЕРБ и ВМРО доведе до въздържане или откровен глас против на част от предложенията в комисиите.