Хронично болните могат да продължат да вземат лекарствата, които са им изписани и които се заплащат изцяло или частнично от НЗОК, само с рецептурната си книжка. 

Днес НЗОК публикува измененията в Условията и реда за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК, както и служебно удължаване на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти.

Заради удължаването на извънредното положение до 13 май се допуска изписваните лекарствени средства да се вземат от аптеките от пациентите само с рецептурната книжка, т. е. не се налага посещение при личния лекар.

Съответно хората, които получават скъпоструващи медикаменти, които се отпускат месечно или през други периоди от време от здравната каса, ще могат да ги получават като представят вече налични протоколи.

Срокът се удължава до времето на извънредното положение и 2 месеца след неговата отмяна.

Има облекчен ред и за заверка на нови рецептурни книжки или вписването на нови диагнози в тях. Всяка РЗОК трябва да предостави имейл, на който общопрактикуващите лекари да пращат информация за новоиздадени рецептурни книжки или нови диагнози, като това е удостоверено с електронен подпис. 

Пълният текст на документа можете да намерите на сайта на НЗОК – www.nhif.bg, в рубрика АКТУАЛНО COVID 19