Заради неспазване на дистанция от 2 м и организиране на масова молитва в двора на евангелистка църква в ромския квартал на Самоков прокуратурата и МВР започнаха разследване, а близо 50 души са глобени.

В разпространено от бТВ и Нова телевизия видео се вижда голямо струпване на хора, които нарушават противоепидемиологичните мерки.

Пред Нова телевизия пасторът обясни, че молитвата била за предпазване от коронавируса. Според него дворът на църквата е около 2300 кв. м и спокойно може да побере близо 2000 души. Той уверил миряните, че е получил разрешение за молитвата от кмета на Самоков.

По-късно обаче станало известно, че такава среща не е имало. Преди два дни на празника Цветница са се провели две такива молитви в двора на църквата, тъй като евангелистите в квартала били много. Пасторът смята, че не е извършил никакво нарушение и няма за какво да бъде глобен.

Директорът на ОДМВР-София старши комисар Николай Спасов обаче съобщи, че вече са глобени част от присъстващите, като по-нататък ще има и още санкционирани. Акт за нарушение е съставен и на организаторите на масовата молитва. Санкцията за такова нарушение е от 300 до 1000 лв. По случая е образувано и досъдебно производство.

"Засега говорим само за глоба, но ако бъдат установени данни за престъпление, вече се отива на чл. 355 от Наказателния кодекс. Там има наказание и затвор до 5 години", уточни комисар Спасов.