Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Със свои предложения за справяне със щетите от COVID-19 в сектор туризъм излязоха днес от Националния борд по туризъм. В резюме: оттам искат отпадане на визите за руски граждани или поне за драстично намаляване на таксите за изваждането им, както и увеличаване на площта на плажовете, на която са разположени платените шезлонги и чадъри. 

Тези идеи артикулира в ефира на бТВ Полина Карастоянова  Изпълнителен директор на сдружението. Карастоянова направи и намек към премиера Бойко Борисов, че ако идеите се приемат - то той може да е "генерал Мутафчийски на българската икономика" - очевидно препращайки към началника на оперативния щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски.

Русия е ключов пазар, подчерта Карастоянова и предложи: да отпаднат визите за руските туристи. По думите й те генерират 20 милиона евро за бюджета, "а може да са 100 милиона, ако използваме максимално пазара". Все пак тя допусна, че може да се редуцират таксите - "от 60 евро на 10 евро", като заяви, че този въпрос (за редуциране на таксите) е бил обсъждан и на Националният съвет за тристранно сътрудничество и имало консенсус по него. "Визите и цената им са контрапродуктивни за българския туризъм фактори", посочи Карастоянова.

"Политическите съображения може да отстъпят вече на тази реалност, в която живеем", вмъкна по адрес на Федерацията тя.

По думите й България трябвало да разработи стратегии и за привличане на туристи от съседна Турция и даде за пример многомилионната средна класа в Истанбул.

Втората мярка - подкрепа на авиацията - изброи още представителката на борда

"Всички мерки в подкрепа на вътрешния туризъм са симпатични и ние ги подкрепяме, но не могат да осигурят този потенциал, който очакваме", заяви тя по отношение на българските туристи, които почиват в страната си.

И призова "да има подкрепа за "България еър" и за частните компании, които работят с чартъри" като например се преразгледат летищните такси. Все пак Карастоянова отбеляза, че размерът на таксите зависи от самите летища, но призова транспортното министерство да вземе отношение. Можело да се преразгледат и цените на керосина с поевтиняването на горивата.

Карастоянова анонсира още една идея - да се намали площта, в която сега хората могат безплатно да плажуват - без да ползват шезлонгите и чадърите на концесионерите. По закон платената и неплатените зони са в съотнишение 50/50. 

"Може да се направи за тази година промяна концесионерите да ползват повече от 50%, но дистанцията между шезлонгите и чадърите да е двойно по-голяма", предлагат от борда - явно с оглед гарантирано плащане, но при по-голямо удобство.

Според Карастоянова свободната зона сега и без това пустеела.

На финала тя се обърна индиректно към премиера, защото знаела, че гледа предаването с дългата прелюдия, че у нас до момента имало 32-ма починали сънародници - "в Италия или Испания толкова си отиват за час". Изводът: "независимо от пика, който се очаква, упрвлението на този процес е толкова добър, че следва да бъде комуникиран правилно - след като мине, да управляваме икономическите процеси". Премиерът Борисов често говорел "да не счупим икономиката". И за това: "да не позволим да счупим златното яйце на българската икономика. Генерал Мутафчийски на българската икономика се търси, който да изведе всички нас през тази трудна ситуация."

Ключови думи

Коментари

Apollo XIII's picture
Apollo XIII
turbulentus

Имам чувство,

че бизнесмените от туристическия бранш живеят в паралелна вселена. Нима не разбират, че това, което беше в областта на туризма, спорта и в повечето области от изкуството, няма да бъде, както беше преди два три месеца.
 's picture

смехурко

И двете умници са

Да хванеш едната и да удариш другата!
Рат Трак's picture
Рат Трак
Rattrack

Поли, бившата стюардеса

Поли толкова разбира от туризъм, колкото и Ангелкова. А бре, моме, след като легловата база десетократно превъзхожда капацитета на плажовете, нали трябва точно обратното да направиш. Да увеличиш безплатната зона на поне 70%. Ама момчетата-концесионери няма да са много доволни.
 's picture

Rhapsody of fire

Сизифовци

Лошо, но май най-добре ще е да си препрочетат мита за Сизиф. Туризмът такъв какъвто беше до вчера, години ще има да се възстановява. 2020 ще остане изцяло на нулата.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

На море

Напълниха морето с туристи от руската деревня и прогониха нормалните туристи.Кой цивилизован ще дойде да дели един хотел или ресторант с тия дето не са виждали и нямат чувство за цивилизация.За култура да не говорим.Аз като чуя руска реч в ресторант и га зачерквам директно.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Щом ще махаме визите имам

Щом ще махаме визите имам един въпрос - А, от кога да започна да мажа сандвичи и да трупам водка за огладнели зелени човечета от Крьим наш?
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

А, забравих, че имам и втори

А, забравих, че имам и втори въпрос. Как руските туристи ще ни раздадат Новичока - според рождената дата ли или под азбучен ред?

Права е женичката

Освен визите трябва и самолетите да са им безплатни. Щото иначе руските групи може да се ядосат и да започнат да пътуват с бронетранспортьори!
Влади Кирилов's picture
Влади Кирилов
Нркадърник

към безплатната виза

е резонно да има двупосочен самолетен билет, платен от българския данъкоплатец. А не е зле и да се помисли и върху това 50% от стойността на ''all inclusive-a" също да се поемат от данъкоплатеца. Момчетата с хотели и концесии са "наши момчета", а допустимият държавен дълг нарастна с 10 милиарда лева!!
 's picture

смехурко

Кои са в Борда по туризма?

Красимир Гергов, Мартин Захариев, небезизвестната Полина, Георги Велчев (брат на Милен Велчев), Цоло Вутов, Николай Вълканов, Калин Пешов (син на ..), Радосвет Радев, Кънчо Стойчев, Максим Солаков, Веселина Цоцоркова, Славчо Христов и др. Това са хората, на които ДДС от години е 9%, плачат за това че фалират, на които ние бедните ще помагаме...... Прав беше Б.Борисов, че това са хората с бентлита, ламборгинита и т.н. Купени с кражбата от нашата прехрана.
 's picture

смехурко

Не е лошо да видите

Контролния съвет и членовете! Е няма сила, която да ме закара в тези хотели.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.