• Руският президент Владимир Путин е разтревожен и критикува нехайството по места, докато страната отбелязва над 2500 нови случаи на коронавирус само днес, най-голямото дневно увеличение досега.
  • СЗО се очаква да обяви утре шест препоръчителни критерия за облекчаване на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса.
  • Моряк на американския самолетоносач "Теодор Рузвелт" почина от COVID-19.
  • Морги и болници в Еквадор преливат от починали и болни. Специална група вади близо 800 трупа от къщите в Гуаякил.
  • Южнокорейски учени са идентифицирали 38 антитела, които неутрализират новия коронавирус.
  • Президентът на САЩ Доналд Тръмп намеква, че може да уволни главния си епидимиолог, който не се страхува да му противоречи открито.
  • На по-малко от седем месеца от изборите за президент на САЩ Доналд Тръмп вече е принуден да се защитава от обвиненията, че е подценил заплахата от коронавируса. Въпреки предупрежденията на губернаторите, той не се отказва от намерението си да рестартира спрялата икономика на страната в началото на май.
  • Заразените и починалите от COVID-19 в САЩ са пропорционално повече сред афроамериканците, отколкото сред белите. 
  • Френският президент Еманюел Макрон ще направи тази вечер телевизионно обръщения към нацията, в което се очаква да очертае път към постепенно връщане към нормалността.  

19:53 СЗО обявява утре 6 критерия за облекчаване на ограничителните мерки

Световната здравна организация ще обяви утре, вторник, нови препоръки за страните, които проучват премахването на ограничителните мерки, предаде Ройтерс.

Препоръките ще съдържат шест критерия, които трябва да се вземат предвид при планирането от държавите, които обмислят облекчаване на мерките.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус препоръча то да става бавно.

На брифинг днес служители на СЗО също отбелязаха, че медицинската и изследователската общност приема много сериозно потенциала на лекарствата на хининова основа хлорокин и хидрохлорокин в лечението на COVID-19.


19:43 Близо 800 трупа са изнесени от къщи в икономическата столица на Еквадор

Близо 800 трупа са изнесени от жилища в град Гуаякил, икономическата столица на Еквадор, предаде Франс прес, като се позова на представител на местните власти.
В града болниците и погребалните агенции са претрупани от работа заради пандемията от COVID-19.
Труповете се изнасят от жилищата от специална група, съставена от полицаи и военни. До решението на правителството за създаване на подобна група се стигна, след като пандемията предизвика истински хаос в големия пристанищен град.
Според данни на Хорхе Уатед, който ръководи специалната група, от жилищата в града са изнесени 771 трупа. Към тях трябва да се добавят и 631 трупа, изнесени от болниците, чиито морги са препълнени. Уатед не уточни от какво са почитали всички тези хора.
Първи случай на зараза с новия коронавирус в Еквадор беше регистриран на 29 февруари. Според последните данни в страната има 7500 случая на зараза и 333 смъртни случая. Само в Гуаякил има 4000 болни от Ковид-19.


19:39 Моряк на американския самолетоносач "Теодор Рузвелт" почина от COVID-19

Почина моряк от американския самолетоносач "Теодор Рузвелт", на който бе установен голям брой заразени с коронавируса, предаде Ройтерс.
Морякът, чиято възраст и самоличност не се съобщават, бил намерен в безсъзнание в петък сутринта по време на ежедневна медицинска проверка в помещенията на екипажа. Той бил настанен в интензивното отделение на болница на остров Гуам, където починал вследствие на усложнения, причинени от коронавируса, посочи в изявление военноморският флот, цитиран от Франс прес.

Самолетоносачът "Теодор Рузвелт"

19:06 ч.: Путин е разтревожен - Русия отбелязва най-голямото дневно увеличение на заразените

Русия отбеляза днес най-голямото досега дневно увеличение на потвърдените случаи на коронавирус - 2558. С тях общият им брой става 18 328, а починалите са 148, предадоха световните медии. Само в Москва заразените са над 11 500.

Би Би Си припомня, че преди две седмици властите твърдяха, че в страната на практика епидемия няма.

Днес президентът Владимир Путин призна, че “положението се променя бързо и не към добро”.

Медицински специалисти предупредиха, че Русия е “в подножието” на нарастването на заразата.

Първите признаци за натиск върху здравната система бяха дългите опашки линейки, превозващи пациенти с COVID-19 пред московска болница през уикенда.

Путин обясни днес с нехайство на местните власти скока на броя на заболелите в някои региони, предаде ТАСС.

Той поиска от губернаторите да се отнасят с най-голямо внимание към всички санитарни изисквания.

Путин говорѝ на среща с висши държавни служители, посветена на санитарно-епидемиологичната обстановка. Той каза, че медиците в системата на министерството на отбраната могат да бъдат задействани в борбата с епидемията.

Вицепремиерката Татяна Голикова отбеляза, че през последните дни броят на заразените в страната расте с по 16-18 процента дневно. Тя прогнозира, че разпространението на инфекцията в Москва и Московска област ще се забави следващата седмица и ще се смени с периода на платото.


18:37 ч.: Джонсън се възстановява в Чекърс - след няколко дни между живота и смъртта

Британският министър-председател Борис Джонсън е дал отрицателна проба за коронавируса, преди да бъде изписан от болницата вчера, каза днес пред Би Би Си правителствен говорител.

Борис Джонсън по време на първото си изявление след изписването от болницата. Снимка АП/БТА

Джонсън продължава да се възстановява в резиденцията си в Чекърс. Премиерът се е съсредоточил върху оздравяването си и в момента не работи. През уикенда той е  разговарял с външния министър Доминик Рааб, който го замества. Междувременно, внукът на Уинстън Чърчил и бивш депутат на торите Никълъс Соумс каза пред Би Би Си, че Борис Джонсън е бил “между живота и смъртта”


17:49 ч.: Испания позволява на част от бизнеса да се върне на работа 

Испания, една от най-тежко засегнатите от пандемията страни в Европа, започва да отхлабва ограничителните мерки, които спряха икономиката ѝ, предаде Би Би Си.

Летището в Барселона. Снимка АП/БТА

Работещите в строителството, промишлеността и някои услуги могат да се върнат на работа, но като спазват много строги мерки за сигурност. Останалото население трябва да остане у дома. Над 17 400 са жертвите на COVID-19 в Испания, но броят на потвърдените случаи започва да намалява. Испанското здравно министерство каза днес, че дневният брой на смъртните случаи е леко намалял. В последните 24 часа те са били 517 в сравнение с 619 в неделя. Точният брой на починалите е 17 489. Намалява и броят на новорегистрираните случаи на зараза, които са общо 169 496.


17:04 ч.: Тръмп сподели туит с призив да се уволни главния експерт на Белия дом по COVID-19

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ретуитна призив да бъде уволнен водещият национален експерт по инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи, след като лекарят заяви, че е можело да бъдат спасени животи, ако са били взети ограничителни мерки по-бързо след избухването на епидемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Д-р Антъни Фаучи (вдясно) и Доналд Тръмп. Снимка АП / БТА

Вчера Тръмп ретуитна послание от бивш републикански кандидат за Конгреса, който цитира думи на Фаучи от телевизионното интервю същия ден и туитна "време е #ДаСеУволниФаучи".

Президентът републиканец в миналото е повтарял критични туитове към официални лица или негови врагове вместо той лично да отправя критика. Този ретуит подхрани спекулациите, че Тръмп губи търпение към популярния учен и би могъл да го уволни, отбелязва Ройтерс.


15:52 ч.: Значителен спад на заразените в Швейцария; увеличение в Португалия и Нидерландия

Броят на заразените с коронавируса в Швейцария се е увеличил с 280 души в последното денонощие, което е значително по-малко от увеличението за предишния ден (400 души) и това преди два дни (552-ма), предаде ТАСС, цитирайки федералния департамент (министерството) по здравеопазването.

Край река Аар в Берн, Швейцария на 11 април. Снимка АП/БТА

Според ведомството починалите през последното денонощие са 27.
Положителни проби за коронавирус до момента са дали 25 580 души, смъртните случаи са 885.
В последните 10 дни броят на новите случаи за денонощие намалява. До 26 април в Швейцария ще действа режим на извънредно положение. Правителството не въведе пълна карантина в страната.

Заразените с коронавируса в Нидерландия са станали с 964-ма повече и днес те са 26 551, съобщи Националният институт по обществено здравеопазване, цитиран от Ройтерс.
По най-нови данни на института броят на починалите се е увеличил с 86 души и смъртните случаи са вече 2823.

В Португалия през последните 24 часа са регистрирани 349 нови случая на коронавирус и така заразените стават 16 934. Броят на починалите е нараснал от 504 на 535. Оздравелите са 227, предаде ТАСС, като се позова на здравното министерство. Най-много са заболелите в северната част на страната.


13:54 ч.: Учени откриха 38 антитела, неутрализиращи новия коронавирус

Изследователи от Република Корея са успели да идентифицират 38 антитела, способни да неутрализират новия коронавирус, предаде ТАСС.
Агенцията цитира разработка на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията към здравното министерство на страната. Положителните свойства на тези антитела могат да бъдат използвани при лечението на COVID-19.


Изследванията са се провели в лабораторията на Министерството на здравеопазването на Южна Корея. По време на разработката от кръвта на пациенти с коронавирус били отделени антитела, които могат да бъдат използвани за лечение на заразените и за обезвреждането на вируса.

"Всички получени образци, и най-вече 14 от тях, притежават силни обезвреждащи свойства спрямо коронавируса", подчертават учените.

В най-близко време ще бъдат проведени задълбочени тестове, в това число и с лабораторни животни, за потвърждаването на положителния ефект на изолираните антитела.


12:40 Руската граница е новата "фронтова линия" за Китай

Границата с Русия е новата фронтова линия в борбата на Китай с коронавируса, пише днес Ройтерс.

Новорегистрираните случаи скочиха до най-високото ниво от шест седмици, като 90 процента от тях са сред хора влезли от чужбина, посочва агенцията.

Китай се опитва да върне затворената си заради заразата икономика към нормална работа, но го спира страхът от втора вълна заразявания.

В неделя в континентален Китай бяха докладвани 108 нови случая в сравнение с 98 ден по-рано. Това е най-големия дневен брой от 5 март насам.

Като рискова Пекин разглежда сега североизточната граница с руския Далечен изток (около Владивосток). Тя е затворена, освен за китайски граждани, които искат да се върнат у дома.


11:41 САЩ: Вирусът удря чернокожите по-тежко от белите

Заразените и починалите от коронавирус в САЩ са пропорционално повече сред афроамериканците, отколкото сред белите, пише днес в обстойна статия френското  издание на "Хъфингтън пост". 

Две чернокожи жени пред графит, изобразяващ Обама, в Чикаго. Снимка АП/БТА

Социалните неравенства ознчават, че чернокожите по-често от белите страдат от придружаващи заболявания, които водят до фатални усложнения след заразяване с короноавируса. Между тях са високото кръвно налягане, диабетът, сърдечната недостатъчност и астмата.

Така, докато афроамериканците представляват 14% от населението на щата Мичиган, те съответстват на 33% от диагностицираните случаи на коронавирус и 41% от жертвите на COVID-19. 

Двадесет и три процента от жителите на Чикаго са чернокожи, но от тяхната етническа група са 58% от починалите от болестта, посочва "Хъфингтън пост".

В Милуоки черните са четвърт от населението, но в същото време - половината от починалите от COVID-19.

В Луизиана седем от десет жертви на вируса са афроамериканци.

Най-големите огнища на заразата са в градовете с преобладаващо чернокожо население като Ню Орлийнз и Детройт и в райони на Ню Йорк, където то преобладава - като Куийнс и Бронкс.


10:40 ч.: Болница в Ню Йорк празнува всеки излекуван от коронавирус с "Here Comes the Sun"

Болници в Ню Йорк започнаха да пускат весели песни, за да разведряват и мотивират здравните служители, които се опитват да стабилизират състоянието на непрестанния поток от заразени с COVID-19. В болницата "Mount Sinai South Nassau" на Лонд Айлънд винаги звучи Here Comes the Sun, за да се отбележи всеки излекуван от коронавируса. В Ню Джърси пък бе пуснат саундтрака на "Роки", когато директорът на спешното отделение в "St. Joseph Regional Medical Center" д-р Джеймс Пруден бе освободен от седмицата миналата седмица, след като бе излекуван от заболяването.


10:34 ч.: Мнозинството германци са против отмяната на ограниченията 

Мнозинството германци са против отмяната на ограниченията, които бяха въведени за спиране на разпространението на новия коронавирус, предаде ДПА.
В допитване на института ЮГав за ДПА 44 процента от анкетираните искат срокът на мерките да се удължи след 19 април, а 12 процента дори подкрепят затягането им.

Бранденбургската врата. Снимка АП/БТА

Само 32 процента искат облекчаване на мерките, а 8 процента подкрепят пълното им премахване. Пет процента са без мнение.


10:28 ч.: Макрон ще направи телевизионно обръщение към нацията тази вечер

Френският президент Еманюел Макрон ще направи телевизионно обръщение към нацията за кризата с коронавируса тази вечер, предаде Франс енфо.

Очаква се то да бъде излъчено 21 часа българско време, съобщи радиото.

Еманюел Макрон маха на граждани по време на посещение в медицинския център "Пантен" близо до Париж.

Франция е третата най-засегната от пандемията европейска страна след Испания и Италия.  Днес тя има над 132 хиляди потвърдени случая на зараза, над 14 хиляди жертви и над 27 хиляди излекувани.

Според професора по политически науки Бенжамен Морел Макрон ще се опита да "възстанови доверието на французите в тези, които ги управляват по време на изпитание, което трябва да се възприема като общо изпитание".

Макрон лично е отишъл в Марсилия, за да се срещне с професор Дидие Раул, който се опитва да развие лечение на коронавируса с помощта на хлорокин. Според Морел така президентът показва, че едновременно  "държи сметка за всички възможности и не пренебрегва никоя от тях и че държавата не е в кула от слонова кост" , от която реагира крайно на всеки сигнал, дори той да не е верен. 


10:05 ч.: "Катимерини": Анкара изпраща мигранти с COVID-19 в Гърция

Мигранти от бежанските лагери и приемните центрове във вътрешността на Турция са прехвърлени на турското крайбрежие с цел да бъдат изпратени на гръцките острови, а не е изключено част от тях да са заразени с COVID-19, пише електронното издание на вестник Kathimerini, като се позовава на източници от гръцките власти. Запознати източници споменават, че много от изпратените бежанци вече са били в Пазаркуле, край Марица и сега гръцките експерти са уверени, че Турция има организиран план да вкара мигранти с коронавирус в Гърция и Европа още по време на пандемията. Движението на мигранти от вътрешността към бреговете на Мала Азия се извършва в абсолютен ред, под координацията на турската полиция, пише „Катимерини“.


09:27 ч.: COVID-19 поразява три пъти по-силно белите дробове от вируса на ТОРС 

Новият коронавирус е три пъти по-агресивен спрямо белите дробове на заразения, в сравнение с щама, предизвикващ атипичната пневмония ТОРС
(Тежък Остър Респираторен Синдром), предаде ТАСС. Агенцията цитира проучване на специалисти от университета в Хонконг. Екип микробиолози под ръководството на проф. Юен Квок Юн изследвал активността на вируса в образци на белодробна тъкан, взета от 6 пациенти доброволци.

Оказало се, че коронавирусът в течение на 48 часа се е възпроизвел в клетките 3,2 пъти по-интензивно, отколкото вирусът на атипичната пневмония. При това новият коронавирус бил предизвикал по-бавни имунни и възпалителни реакции. За разлика от щама на атипичната пневмония , за две денонощия "нашествие", той на практика е провокирал действието на сигналните белтъци, използвани от имунната система.


8:28 ч.: Тръмп в защитна позиция

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли критиките срещу реакцията си на заплахата от коронавируса, предаде ДПА.

"Ако Фалшивите Новини които Опозиционната Партия лансира с всички сили казват, че Президентът Тръмп е "пренебрегнал ранните предупреждения за заплахата", тогава защо Медиите и Демократите ме критикуваха остро, когато въведох Забрана за Пътувания от Китай? "Прекалено рано и ненужно", казаха те. Корумпирани Медии!", написа Тръмп в туитър.


Американските медии съобщават, че в САЩ има все по-силни опасения от начина, по който Белият дом се отнесе към първите признаци за приближаваща пандемия, отбелязва ДПА. Правителството понякога омаловажаваше риска за САЩ и не успя да гарантира наличието на достатъчни медицински запаси.

 

 


7:19 ч.: Панамски полицаи пяха на хората под карантина

Униформени панамски полицаи с маски и ръкавици изпълниха песни в квартал на столицата Панама, за да разсеят жителите, принудени да стоят по домовете си заради пандемията от COVID-19, предаде Франс прес.
Под погледите на обитателите на голям блок в квартала Сан Франсиско полицаите изпълниха в продължение на 20 минути няколко песни, включително "Амор и контрол" и "Патрия" на панамския музикант Рубен Бладес, "Колор есперанса" на аржентинския музикант Диего Торес и "Уи ар дъ чемпиънс" на британската група "Куийн". Обитателите на блока танцуваха по балконите си в ритъма на изпълнените от полицаите песни.

 

 


6:36 ч.: Южна Корея: 25 нови случая и 3 жертви през последните 24 часа

Южна Корея съобщи за 25 нови случая на заразяване и три жертви на коронавируса през последните 24 часа, предаде Асошиейтед прес.
С това общият брой на заразените в страната достигна 10 537, а жертвите на пандемията достигнаха 217. Южнокорейският център за борба със заразните заболявания уточни днес, че най-малко 929 случая са свързани с лица, пристигнали от чужбина. Повечето от тях са открити през последните три седмици.
Разпространението на коронавируса в Южна Корея се забави значително от началото на март, когато страната съобщаваше за около 500 случая дневно, припомня АП. Здравните власти обаче изразяват опасения от "тихо разпространение" през барове и други места за отдих, което може да означава отслабване на социалното дистанциране.


5:20 ч.: Коронавирусът взе още 1514 жертви в САЩ

Коронавирусът взе нови 1514 жертви в САЩ за последните 24 часа, предаде Франс прес, цитирайки извършвано всеки ден преброяване на университета "Джонс Хопкинс".
Броят на жертвите намалява за втори пореден ден, показват публикуваните снощи данни. САЩ отбелязаха 1920 жертви в събота и 2108 в неделя. Общо в смъртните случаи в Америка надхвърлят 22 000, при над 555 000 случая на заразяване, което прави страната най-тежко засегнатата от коронавируса в целия свят.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.