Положителните проби за коронавирус вече са 676.

Това съобщи тази сутрин на редовния си брифинг началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Увеличението е с 1%, но днес предстои препотвърждаване на 400 теста и не могат да се правят изводи за намаляване на инфектирането, посочи той.

71 са излекувани, отчете още генералът.

COVID-19 обаче отне още три живота това денонощие, с което общият брой на починалите става 31 души (за единия от случаите бе обявено вчера).

Починали са жена и двама мъже, като един от мъжете е 38-годишен. Той не е имал придружаващи заболявания, но по думите на Мутафчийски е бил приет в болница късно. По този повод той заяви, че някои от инфектираните се настаняват в лечебно заведение във фаза, в която болестта се е развила, а състоянието им се е утежнило - "интубирани са на вратата". Някои пациенти нямат и лични лекари - какъвто е бил случаят и с 38-годишния мъж.

410 случая има в София, 134 от тях са в болница, 27 са интубирани.

Мутафчийски отказа да коментира вчерашните информации - че на Цветница в храмове в страната причастието се извършва с една и съща лъжичка въпреки уверенията на представители на Българската православна църква, че това ще става с лъжички за еднократна употреба. Призова обаче отново хората да не ходят на църква тази седмица.

Началникът на щаба съобщи още, че България е получила общо 16 000 дози от медикаменти за лечение на коронавируса, които позволяват пълен курс на лечение на същия брой пациенти.

"Ще има и българско производство", даде заявка той.

Анонсира също така, че две компании за производство на храни са изнесли за собствена сметка 32 тона храни за Обединените арабски емирства, срещу което страната ни е получила 15 тона медицински консумативи - маски, защитни облекла и др.

По отношение на масовото тестване на Банско, смятан за огнище на зараза и поставен под двуседмична карантина, Мутафчийски каза, че до момента са направени около 200 теста, но е рано да се обобщават данни, докато акцията не приключи.