Войната за цената на петрола завършва с историческа сделка във формата ОПЕК+ за намаляване на производството, съобщи Блумбърг. Тази вечер се проведе видеоконферентна среща на страните от петролната организация плюс партньори като Русия.

След едноседмичен маратон на двустранни разговори и четири дни видеоконференции с участието на Алианса ОПЕК+ и Групата от 20 държави най-накрая се сключи споразумение за справяне с въздействието на глобалната пандемия върху търсенето на петрол.

Договорката е да се съкрати добивът на петрол с 9,7 милиона барел на ден, твърдят агенциите. Според Ройтерс това е обем на производство, който се равнява на около една десета от световното производство на петрол.

Споразумението трябва да влезе в сила от 1 май и да се изпълнява за период от два месеца - до края на юни, уточниха от казахстанското министерство на енергетиката. 

Пробивът в преговорите стана възможен след компромис с Мексико - последната държава, която не бе дала съгласие за намаляване на обема на производство на фона на драстичния спад в търсенето. В крайна сметка бе договорено централноамериканската държава да намали своя дневен добив само със 100 000 барела, а не с 400 000, каквото бе първоначалното предложение. 

Предишната виртуална среща във формата ОПЕК+, която се проведе на 9 април, завърши с принципно споразумение за понижаване на добива с 10 милиона барела на ден. Постигнатата тази вечер договорка на практика е за по-малко намаление. 

САЩ, Бразилия и Канада ще допринесат за още 3,7 милиона барела, тъй като производството им намалява, обяснява Блумбърг.

Заради коронавируса и обявената пандемия, която парализира икономиките по света, търсенето на бензин се срина, а цените на суровия петрол удариха историческо дъно. Това застраши бъдещето на американската шистова промишленост и стабилността на нефтезависимите държави, като същевременно натрупа още повече предизвикателства пред централните банки, припомня Блумбърг. 

Въпросът сега за петролния пазар е дали съкращенията в производството ще са достатъчни, за да оттласнат цените на петрола от дъното. 

След виртуалната среща лидерите на Русия, САЩ и Саудитска Арабия са изразили в телефонен разговор подкрепа за договореното днес от групата ОПЕК+ споразумение за рекордно намаляване на добива на петрол с цел стабилизиране на световните пазари и гарантиране на устойчивостта на глобалната икономика, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Руският президент Владимир Путин е обсъдил въпроса с американския си колега Доналд Тръмп и със саудитския крал Салман.

В отделен телефонен разговор Путин и Тръмп са дискутирали петролната сделка и стратегически въпроси в областта на сигурността, съобщи БТА.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства споразумението за намаляване на добива на петрол, постигнато днес от групата ОПЕК+, която обединява водещите страни производителки.

"Много добро споразумение за всички!", заяви Тръмп в туитър.

"Това ще спаси стотици хиляди работни места в енергийния сектор на САЩ. Искам да благодаря и да поздравя руския президент Владимир Путин и саудитския крал Салман. Току-що говорих с тях от Овалния кабинет", добави американският президент.