Нарушил ли е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов наложените от правителството мерки срещу разпространението на COVID-19? Този въпрос се дискутира от снощи в общественото пространство, след като в социалните мрежи се появиха снимки на Каракачанов, направени от различни хора, как той и служители на министерството стоят на пейки в градинката пред Народния театър "Иван Вазов", който пък се намира до сградата на военното ведомство.

Посещението на паркове и градини бе забранено със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, считано от 20 март. До скоро глобата беше солена - 5000 лева. Парламентът обаче я ревизира и сега за физически лица тя е от 300 до 1000 лева.

Първата снимка на Каракачанов в разговор с мъж на пейката бе публикувана във фейсбук от Делян Тодоров. Освен че вицепремиерът е седнал в градската градинка, Тодоров разказва и за дочут разговор. Минувач направил забележка на компанията за изхвърлен на земята фас. След кратък спор фасът все пак се озовал в близкото кошче за боклук. 

В коментарите под тази публикация редица граждани потвърждават, че министърът е бил засечен и от тях в градинката, а някои са поладнали и на спора за угарката от цигара. А Геновева Андреева е пуснала също снимка - пак на Каракачанов, пак там, но на друга пейка и в компанията на друг мъж. Видимо еднакви са само дрехите на министъра.

Коментар тази сутрин дойде първо от началника на оперативния щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски в отговор на журналистически въпрос. Той посочи, че мерките трябва да важат за всички без изключение, но не коментира по същество самите снимките или това кога са били направени.

Автентичността им обаче потвърди малко по-късно самият Каракачанов, който бе гост в сутрешния блок на бТВ. На въпрос в градската градина ли се намира, отвърна:

"То много ясно се вижда - извън градинката на плочките. На 10-12 метра е от Министерството на отбраната, а срещу очите ми е Народният театър."

На въпрос относно спазването на физическа дистанция между събеседниците (в заповедите на здравния министър такава е разрешена за максимум двама възрастни навън, б.р.) Каракачанов посочи, "ние с тези хора сме по 9-10 часа на ден". Иначе в събота и неделя се разхождал "по тротоарите около блока в квартала".

"Седнали на пейката за една минута. Ами да го глобят. Той и без това няма заплата...", коментира малко по-късно и премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос по време на брифинг в Министерския съвет.

Вицепремиерът коментира и самата забрана за посещение в паркове и градини (в т. ч. природни и национални паркове, т. е. и в планината). По думите му тази мярка трябва да се разхлаби при въвеждане на определен ред за посещение. За това говори преди два дни и премиерът Бойко Борисов.

По думите на Каракачанов може да се въведе график за големите паркове - сутрин там да се разхождат хората над 60-годишна възраст, най-застрашените от коронавируса, както и семействата с малки деца, защото те "пощръкляват" вкъщи. Следобед пък можело да се отвори "слот" за хората, които през деня са били на работа.

"Това е идеята и на Борисов. Но все пак следващата седмица да се види какви ще са резултатите", посочи Каракачанов, визирайки и хубавото време, и предстоящите великденски празници.