България е на път да загуби успеха, който има досега в потискането на заразата от коронавируса заради липсата на дисциплина и съзнателност у малцинство от населението ѝ, предупреди тази вечер в "Панорама" по БНТ началникът на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски.

Той каза, че преди великденските празници ще предложи на правителството да затегне още ограничителните мерки, включително да въведе задължително носене на маски. 

"Смятам, че са необходими по-строги мерки - трябва да се въведе задължителното носене на маски и по-строг контрол за събирането на хората и ще ги предложа на правителството", заяви Мутафчийски.

Той призова хората на Великден да останат у дома и да се помолят там.

"Толкова много хора спазваха правилата, една малка част сега ги нарушава и ще изкриви целия успех", добави той. "Ние показахме на света, колкото и претенциозно да звучи, че една малка държава с ограничен ресурс може да се справи... България може да се справи, но е на път сама да се провали."

Той заяви, че огромното мнозинство от българите са спазвали мерките, понасяйки загуби и трудности и "че е обидно да не бъде оценена тяхната жертва" заради малцинство от хора, които не се съобразяват с никакви правила.

Генералът каза, че досегашните добри резултати не са персонална заслуга на никого, а на всички, които са спазвали изискванията на карантината.

"Имаме воля и това е една прекрасна новина", каза той.

Мутафчийски сподели впечатления от последните дни, в които според него хората у нас сякаш "забравят чувството за самосъхранение и се движат на тълпи" навън.

"Може би сме единствената държава в Европа", където се наблюдава такова безгрижие, каза генералът.

"Истински съм разтревожен от хубавото време. То провокира много хора да забравят инстинктите си за самосъхранение и да излязат навън, и се движат на тълпи, което е много рисково. Ние може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците. Навсякъде градовете са пусти, в България – все по-пълни. И то в последни няколко дни. Допреди няколко седмици бяхме еталон за цяла Европа, наистина беше пуста София, беше пуста България. Точно заради това имаме добри резултати. Сега сме на път сами да провалим всичко", каза той. "Аз съм от групата, която смята, че мерките дадоха резултат."

Мутафчийски припомни стратегията на българските власти: да се поддържа ниско ниво на броя заразени, за да се пази здравната система от претоварване.

"В САЩ, Италия и Испания вземат военновременни решения кой да умре и кой да живее", каза той. "Това нещо може да се случва на война, но в цивилния живот не бива да случва."

Той повтори тезата си, че "тестовете със сигурност няма да решат проблема", защото става дума за нова и малко позната болест. Мутафчийски посочи, че вече има научни съобщения от Корея и Китай за "резаразяване на хора, които уж са изградили имунитет". 

Той цитира германската канцлерка Ангела Меркел, че епидемията трябва да бъде удържана с ограничения дотогава, докогато бъде намерено лекарство или ваксина.

"С PCR тестовете трябва да се намерят болните хора на първа линия сега и контактните с тях", каза той. "След края на епидемията трябва да правим антителните тестове, за да проверим какъв имунитет има сред населението."

Мутафчийски обаче поясни, че Германия може да тества 300 000 души на ден и с това темпо ще ѝ трябват три години, за да тества цялото си население.