Държавата е готова да обяви мерки за подпомагане на родители, принудени да излязат в неплатен отпуск, за да гледат децата си. Мерки ще има за подпомагане и на микропредприятията.

Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Още от деня" по БНТ.

Каква ще бъде конкретната мярка в помощ на родителите - ще бъде обявено утре. Дончев посочи само, че те не са виновни за затварянето от страна на държавата на детските градини и училищата.

"Ще насочим мерки и към малките предприятия - безвъзмездна помощ до 1/4 от годишния оборот на предприятието", каза още вицепремиерът.

Тези мерки обаче ще бъдат подложени първо на неколкодневно обществено обсъждане, като целта е да бъдат въведени до края на месеца. 

След като държавата все пак реши да отвори мярката 60/40 за целия бизнес при първоначално ограничен списък от браншове, сега Дончев обяви нов подход (за какъвто настояха и от ДПС при гласуванията на мерките в парламента) - таргетиране.

"Когато се раздават пари, не е правилно да се раздават на всички. Тук основният въпрос е таргетирането - как парите да отидат при тези, които имат най-много нужда от тях", посочи вицепремиерът.

Дончев коментира и смяната на ръководството на Българската банка за рзвитие като мярка "от политическа гледна точка". Както е известно, смяната дойде след публичен скандал с отпуснат от ББР заем от 75 млн. лв. на колекторска фирма (макар смените в банката да са подготвяни от много по-отдавна). Сделката тепърва ще се проверява за законосъобразност, но по думите на Дончев с тази сделка "ерозирало доверието" в обществото - което било наложило и смяната.