Не давам акъл, само споделям опит.

Внимавайте с адвокатите. Защото и добре да живее човек, един ден му трябва адвокат.

Българските адвокати се оплакаха, че правителствените антикризисни мерки не предвиждат помощ за тях.

Прави са. Но правителството явно не мисли така.

Аргументът му е близък до народната душа: Адвокатите имат пари. Ние даваме на тези, които нямат.

Българското правителство е по-консервативно от Доналд Тръмп. Той дава на всички американци по $1400 - еднократно. 

България дава само на тези, които правителството ѝ смята,  че заслужават. Т.е. - които нямат. За адвокатите се приема a priori, че имат. 

Т.е. нямането те прави правоимащ, а имането те прави правонямащ. Къде в конституцията пише такова нещо? Къде го има в европейското законодателство?

Вярно е, че положението е извънредно, но Конституцията още не е суспендирана, нали? И ЕС е още тук. Не се е разпаднал.

Америка е богата, ще кажете. И доларите в света ги печата тя. А България е бедна. И има валутен борд. И трябва да пести.

Добре. Ама защо точно от адвокатите пести? А не от администрацията си? Която ще си получава парите от данъците, включително и на свободните професии и на едноличните търговци. И не внася осигуровки - и в редно, и в извънредно положение.

Без да имат доходи поради извънредните обстоятелства (съдилищата не работят), адвокатите всеки месец трябва да внесат: наем за кантора, авансов данък, осигуровки, вноска за адвокатската колегия, в която членуват. Това е минимумът.

На едноличния търговец държавата признава 100% от разходите, които той прави. Т.е., ако извади фактури за разходи, колкото са му приходите, може да не плати данък. На адвоката признават максимум 25% присъщи разходи. Защо?

Макар по принцип адвокатите да са "сити" хора според терминологията на българския президент, те също могат да имат големи семейства, деца, възрастни и/или болни близки, за които се налага да се грижат. Макар и да са адвокати, те, представете си, също ядат, плащат ток, парно, телефон, интернет, гориво.

Работил съм като свободен професионалист и като едноличен търговец не само в България. И в други европейски страни тези категории трудещи се фискът ги стърже с най-едрата пила. Лошите практики са най-лесни за усвояване - от подрастващите и от държавите.

Започне ли държавата да дели гражданите си на равни и по-равни пред кризата, тя вече е направила първата стъпка назад към комунистическото минало.

Липсата на достатъчна антикризисна подкрепа за адвокатското съсловие си е чиста дискриминация. Макар правителството да му вика "таргетиране", сиреч прицелване. Криво се целят.

Бъдете сигурни, ако рекат, адвокатите ще осъдят държавата за това.

Те могат да изкарат тежките времена и без държавна помощ, както неведнъж са го правили. Няма да погинат отглади. И не в това е въпросът.

Той е в очевидния двоен в стандарт, в противопоставянето на едни граждани на други.

Още сме в самото начало на лошите времена. Прогнозите са, че ще бъдат по-лоши от предишните лоши времена.

Освен всичко друго това означава, че някои хора може да се окажат с нажалени очи в адвокатските кантори. И да търсят съчувствие и помощ.

Затова не цакайте адвокатите. Пишман ще станете.