"Г-н Каракачанов, тангото в политиката не буди естетическа нагласа. А употребата на патриотизма за конюнктурна партийна полза отблъсква. А в тази тежка ситуация за дребния и средния български производител отблъсква двойно."

Това казва лидерката на БСП Корнелия Нинова в обръщение към военния министър Красимир Каракачанов, който днес предложи да се забрани вносът на хранителни продукти от чужбина, докато не се изчерпа родното сезонно производство. 

Той направи предложението си на фона на желанието на земеделското министерство да задължи всички хранителни вериги да отделят поне 50% от рафтовете си за храни, произведени на не повече от 200 км от областния град, в който се намира търговският обект. Иначе казано - да въведе протекционистка политика в полза на българските производители. 

Днес Нинова припомни на Каракачанов, че темата за защитата на българските храни била актуална за БСП не само сега, но и през 2016 г. Тогава социалистите внесоха закон против двойните стандарти в качеството на една и съща стока, продавана в Европа и у нас.

"Много грамотно направен закон, в който въвеждаме понятието "сертификат" за качество, изисквания за едни и същи съставки в Европа и в България, за да не яде българският народ второ качество храна и т.н. Дори и дума не става да се забранява внос", продължава лекцията по история на Нинова.

Тя разказва, че проектът е бил отхвърлен от ГЕРБ, включително против него се е изказала и сегашната министърка Десислава Танева, която тогава била депутатка. 

Нинова обаче говорѝ за Каракачанов и водената от него ВМРО. Така че думите й продължават, цитирайки депутат от "Обединени патриоти", който по време на тогашното обсъждане заявява:

"Ние не подкрепяме този законопроект по една много проста причина. Когато правим забрани за вносителите на всяка една държава, не само от Европейския съюз, съответно тази държава може да направи същите изисквания и сертификати за нашите износители. Така че ние можем да навредим повече, отколкото да помогнем на българските износители и производители. Затова гласувахме против.

Нинова написа подобно писмо и когато земеделското министерство представи идеите си. Така към момента изглежда, че въпреки личните си закачки мнозинството от българските политици са съгласни по темата за протекционзма и са решени под една или друга форма да нарушат автономните решения на търговците. 

Всичко обаче ще зависи от това дали Еврокомисията няма да види в тези идеи нарушаване на основните принципи на конкуренцията и забраната за държавната помощ.