Въпреки че преди малко повече от седмица Националният съвет на БСП даде мандат на лидера Михаил Миков за "пълна промяна" в ръководството на партията, а той поиска един месец, за да го направи, в левицата  смятат, че промените ще са  козметични.

В средите на червените се говори, че от ръководството ще бъде изваден зам.-председателят Димитър Дъбов. Но  не се очаква да се случи тази неделя, когато БСП се събира на пленум. Това показа проучване на Клуб Z сред социалисти. 

Няколко местни структури възроптаха срещу сегашното статукво, довело до крах на изборите. Декларациите им преповтарят исканията на  вечните бунтари Кирил Добрев, Георги Кадиев и Страхил Ангелов, определени от Дъбов като "младите милионери" в БСП.

От БСП-Разград поискаха свикването на извънреден конгрес на партията и отстраняването на зам.-председателите Димитър Дъбов и Евгений Узунов и на секретарите Катя Николова и Антон Кутев. 

Преди дни Добрев обяви пред бТВ, че в Столетницата командват "не феодали, а фараони" и посочи, че именно заради Дъбов, Узунов и Николова, които били неизменно на президиума на всеки конгрес от 1990 г. насам, партията е загубила две поколения социалисти.

Последва декларация от областната структура в Габрово, от където Добрев бе избран за депутат. Оттам посочват, че зам.-председателят на БСП Дъбов внушавал, че "Левицата живее в паралелен свят, нямащ нищо общо с реалността". "Водим партиен живот, без да обръщаме внимание на критиките към нас", се казва в заключение в габровската декларация.

Клуб Z обаче научи, че на предстоящия пленум ще бъдат обсъдени предимно въпроси, свързани с работата на парламентарната група на БСП. Очаква се да бъде избрано ръководството й като начело ще застане председателят Миков. Щяла да се обсъди и политиката по отношение на ГЕРБ. Оставки на Дъбов, Узунов, Николова или Кутев нямало да има на този етап. 

"Според мен тези хора ще си стоят докато ни раздели... съдбата", коментира полу на шега социалист, пожелал анонимност. Според него ако има промени в ръководството, то те щели да бъдат "козметични". "Дъбов може и да се извади, но ще останат Катя Николова и Георги Пирински", смята той. 

Че Пирински, който е зам.-председател, а отскоро и евродепутат, излиза от ръководството, се говореше още в края на "мандата" на Сергей Станишев, но дори и при последвалите роади, които Миков направи веднага след като пое БСП, това не се случи.  

"Няма да има кой знае какви промени, ще се опитат да хвърлят прах в очите. Дъбов ще бъде махнат, но и той ще си посочи кой да го замести. Ще дойде малък Дъбов", смята и друг социалист, до когото Клуб Z се допита.

Вечният бунтар Георги Кадиев пък бе лаконичен, че смисълът на пленума тази неделя не трябвало да е само да се избере председател на парламентарната група. 

"В БСП трябват радикални промени, изгубихме 50% от гласовете си. Дъбов може и да си предложи човек, но в крайна сметка гласуването е тайно", посочи Кадиев.

Самият Дъбов не пожела да коментира евентуалната си смяна от ръководството и декларациите на местните структури. 

"Аз каквото имам да казвам, съм го казал", каза и сега зам.-председателят.

Социалисти от т.нар. стара школа обаче подложиха на съмнение въпросните декларации. Първо посочиха, че не случайно именно от Габрово, избирателният район на Кирил Добрев, критикуват ръководството на партията, а после обърнаха внимание и че в тази декларация никъде не се говорело за искане на оставки. Декларацията от Разград пък била написана под  "устен" натиск от Георги Кадиев. Били събрани само някакви подписи, не била взета с колективно решение.

Брожения в местните структури нямало. Точно обратното: в централата на "Позитано" 20 пристигали писма в подкрепа.