Заразен от ебола лекар хвърли в паника Ню Йорк. Д-р Крейг Спенсър е първият случай на заболял от смъртоностната болест в американския мегаполис. 33-годишният лечител веднага е бил изолиран и поставен под карантина. Но преди това е осъществил десетки контакти, защото се е върнал в града преди една седмица.

Лекарят, който живее в квартал Харлем, е бил в Гвинея, за да спасява болни от ебола. Чувствал се е прекрасно и едва вчера е вдигнал температура.  Веднага уведомил колегите си от "Лекари без граница", в чиито екип е бил в африканската държава. И са задействани всички мерки в съответствие с изискванията.

Кметът на Голямата ябълка Бил де Блазио свика спешна пресконференция, за да успокои колкото е възможно населението. Той обяви, че са предприети всички спешни действия, които да намалят риска от разпространяване на заразата. Според него няма място за паника. Висш член на общинското ръководство заяви, че Ню Йорк е много добре подготвен, защото вече е имало подобен случай в Тексас и предварително са били обсъдени мерки как трябва да се действа при подобно ситуация.

Д-р Крейг Спенсър е настанен в билница "Белвю", една от осемте определени от Министерството на здравеопазването да поемат такива случай на територията на САЩ. Под карантина са неговата годеница и двама близки приятели, с които той е бил често в контакт през последните седем дни. Апартаментът му е запечатан и дезинфекциран. В квартала обаче съседите му са ужасно притеснени. Затова медицински служители обикалят от врата на врата, за да им дават инструкции какво да правят в създалата се ситуация. Лекарят е имал и контакти с хора по време на редовния си джогинг в парка, ходил е в ресторант, возил се е по три линии на метрото. Сега по плащането с картата властите ще разберат точно къде се е качил, за да извършат прочистване. Играл е боулинг. Залата вече е затворена. Изполвал е и такси. Правят се усилия да се издирят хората, които биха могли да са имали допир с него, за да им бъдат направени прегледи и тестове за ебола.

Спенсър е приключил работата си в Гвинея на 12 октомври и на 17 се е прибрал в Ню Йорк през Европа. Прекачмал се на летището в Брюксел. През цялото време не е показвал каквито и да са симптоми на опасната хеморагична треска. Мерил си е сам температурата по два пъти на ден, както изискват предписанията за медицински работници били в огнищата на заразата. 

Пътуването му обаче разбива на пух и прах системите за сигурност по летищата, защото очевидно след като няма температура скенерът не може да го хване, обаче въпреки това той е преносител на болестта. Периодът, през който могат да се проявят признаците на заболяване е 20 дни и както се вижда ако това стане дни след като човек е летял със самолет няма как да бъде засечена болестта на летищата. А в това време той може да е заразил десетки пътници по време на предвижването си по въздух до дома. Включително може да е пръсната зараза и в Европа, от където той е летял за Америка. Експертите твърдят обаче, че през периода, в който заразеният е нямал температура, прихващането от друг на вируса е равен на нула.

И кметът Де Блазио заяви, че имал уверенията на експерти, че пътуване в самолет или в кола, както е случаят със Спенсър, в никакъв случай не значи, че човекът до него се заразява. От друга страна може да се припомни, че подобни успокоителни думи слушахме в началото на епидемията. Тогава специалисти от всякакъв вид обявяваха гръмко, че почти е невъзможно пренасянето на ебола в Европа. А тя вече стигна и в Щатите.

Страшната болест отне вече живота на близо 5000 души. Други 10 000 са заразени. Едва в началото на другата година ще започнат експерименти с ваксина срещу ебола. Успешни ли ще са те, един Господ знае. А и още не е изработено лекарство срещу смъртоностния вирус.