Еврокомисията отложи предложенията си за излизане от извънредната ситуация, свързана с пандемията от коронавируса.

От няколко дни насам се обявяваше, че те ще бъдат огласени днес, след седмичното заседание на Колегиума на комисарите. От вчера следобед обаче от „Берлемон“ започнаха да дават заден ход. Първо бе отменена пресконференцията на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за тези решения. А днес – и вземането им.

„Времето за приемането на нашите препоръки към страните членки е твърде сложен въпрос, защото много от тях са на различни етапи от борбата с коронавируса“, обясни говорителят на ЕК Ерик Мамер.

Комисията е работила върху документ, който ще бъде приет. Но след контакти с различните държави в Брюксел са усетили, че е необходимо повече време преди окончателното одобрение.

На Колегиума е имало два свързани по ориентацията си дебата. Първият е бил за пътната карта за излизане от ограничителните мерки, наложени заради борбата със заразата. Вторият - за плана за възстановяване на ЕС.

„Колегиумът смята, че една успешна пътна карта трябва да вземе предвид различни варианти, отразяващи скоростта на разпространението на заразата, капацитетите на здравната система и на нейното наблюдение. Необходимо е тази карта да свързва карантината с функционирането на единния пазар, както и очевидната нужда за информация и координиране между страните членки при отмяна на мерките“, изтъкна Мамер.

Това, което ЕК ще продължи да прави, е внимателно да наблюдава предприетите от правителствата в ЕС спешни мерки и тяхното отражение върху всички сфери.

Еврокомисарите Дидие Рейндерс (правосъдие) и Вера Йоурова (ценности и прозрачност) са информирали Колегиума за тези мерки.

Засега повечето страни са дали специални правомощия на изпълнителната власт или са обявили извънредно положение. Това е направено въз основа на съществуващи законови и конституционни рамки. Срокът на извънредното положение е ограничен във времето в огромното мнозинство от страните.

Как мерките се отразяват на върховенството на закона

„ЕК внимателно ще следи отражението на тези мерки най-вече на върховенството на закона, основните права и европейското законодателство“, изтъкна Ерик Мамер.

Мерките представляват предизвикателство срещу националните „спирачки и баланси“. Мерки, засягащи демократичния дебат и свободните и честни избори. Страните от ЕС трябва да гарантират, че всякакви действия от този род са строго съразмерни, ограничени във времето и в съответствие със защитените от конституцията предпазни клаузи, с европейските и международните стандарти.

Наблюдението ще продължи до отмяната на всички мерки, увери говорителят.

„В никакъв случай не даваме знак, че е време за премахване на ограниченията. Искаме препоръките да играят положителна роля. Ще дойде време и за поуки, но днес сме насред епидемията“, допълни той, когато отговаряше на журналистически въпроси.

Според него ЕК желае да въведе съгласуваност при отделните национални решения за излизане от карантината. Важното е държавите предварително да съобщават намеренията си в тази посока.

Държавите са в правото си да предприемат мерки по своя преценка, допълни той. По неговите думи при първоначалното въвеждане на ограниченията са били създадени затруднения за движението на стоки и хора, както и за снабдяването на производството.