Наднорменото тегло и особено тежкото затлъстяване е голям рисков фактор при коронавируса, подчерта днес проф. Жан-Франсоа Делфраси, епидемиологът, начело на френския научен съвет за борба с вируса, съобщи Ройтерс.

Според ранни анализи по-младите хора, които нямат хронични болести, са в по-малък риск от тежко боледуване с вируса. Но много от тях са с наднормено тегло, което често е причина за влошаване на състоянието при младежи.

"Вирусът е ужасен, можe да удря млади хора, особено затлъстели млади хора. Тези с наднормено тегло трябва да внимават", обяснява проф. Делфраси.

Според него това може да е сериозен проблем в САЩ, държава с голям процент хора с наднормено тегло. 

"Затова сме загрижени за приятелите ни в Америка, където проблемът с наднорменото тегло е добре познат и където вероятно ще имат най-много проблеми поради наднорменото тегло".

По негови думи 88% минават вируса най-много със симптоми на тежък грип. Обичайно смъртността при младите хора е едва 2%, но скача до 14% при тези, които са с рискови фактори - затлъстяване, съществуващи болести.

Въпреки разпространението на коронавируса във Франция, държавата е далеч от 50-60% заразени и излекувани, което ще е нужно, за да се създаде поне някакво ниво на стаден имунитет.

"Според първоначалните ни проучвания тези, които вече имат имунитет са по-малко, отколкото си представяхме, около 10-15%"

Франция в момента е четвъртата с най-много заразени в света - 109 хил. души, и над 10 хил. жертви. Близо 17 млн. от живеещите там 67 млн. души са в рискови групи, обяснява Делфраси, и затова е твърде рано да се спрат мерките в страната, които, подобно на нашите, са до средата на април.

Препоръката е те да продължат още няколко седмици и да се облекчат едва когато интензивните отделения са под по-малко напрежение. Нужно е да има и достатъчно консумативи - маски, тестове, и инструменти за следене на заразените.

В последните дни броя на пациентите в интензивни отделения са се увеличи само с 59.