ФИФА ще удължи за неопределено време сезон 2019-2020, информира сайтът The Athletic. Очаква се в следващите дни бордът на централата да се събере, за да вземе важни решения за футбола, блокиран заради пандемията. Те касаят най-вече момента, в който първенствата и турнирите бъдат подновени.

На първо място ФИФА иска да развърже ръцете на всяка федерация да продължи и завърши сезона си докогато иска във времето. По този начин желае и да подпомогне клубовете и лигите, които трябва да връщат пари от тв права, ако някаква част от мачовете не се доиграят.

В Лозана са на мнение, че всяка страна трябва да действа според ситуацията, в която се развива инфекцията, тоест подходът да бъде диференциран. В Германия, например, мерките се охлабват и здравните власти разрешиха на клубовете да подновят тренировки на малки групи. Футболните хора в страната все още таят надежда, че Бундеслигата може да се поднови в началото на май, което е твърде оптимистичен срок.

Но явно не невъзможен, дори ако в началото мачовете се играят без публика.

ФИФА също така трябва да вземе решение за трансферния прозорец, като най-вероятно ще го удължи до есента.

Друг много важен казус е как се процедира с договорите на футболисти, които изтичат на 30 юни. Според The Athletic те също ще бъдат удължени - може би до времето, в което дадено първенство ще приключи окончателно.

В края на миналата седмица УЕФА постанови, че федерациите й трябва да направят всичко необходимо, за да завършат шампионатите, а не да ги прекратяват отсега, както е напът да направи Белгия.