ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

Изненада!

Бъдещото правителство с мандатоносител ГЕРБ ще се крепи само на обща програма и няма да има коалиционно споразумение, каквито бяха заявките досега. Това стана ясно днес след срещата между герберите и Патриотичния фронт.

По подобен начин бе конструиран кабинетът "Орешарски" - ДПС и БСП не подписаха коалиционно споразумение, а Движението подкрепяше правителствената програма.

След разговорите в централата на ГЕРБ, продължила над три часа и половина, изведнъж и двете страни заговориха, че заедно с Реформаторския блок ще влязат в някаква форма на съглашателство, наречена "програма за стабилно управление" като старателно избягваха думата "коалиция". 

От две седмици насам обаче се водят преговори именно с цел създаване на широка коалиция, участничките в която ще носят конкретна отговорност чрез представителите си в изпълнителната власт. Бе анонсирано и че ще се търси максимална подкрепа в парламента, като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов многократно подчерта, че става въпрос за много над 121 депутати.

Днес обаче се оказа, че Фронтът няма да има свои министри, както и че депутатите в съглашателството ще са не повече от 126. 

"Политически лица от Фронта няма да участват в правителството. Имаме решение политически лица да не участват в управлението. Това е правилният модел на политическо отговорно поведение",  заяви Валери Симеонов, лидер на НФСБ - една от основните формации, които участват във Фронта. 

По този повод Симеонов подчерта, че лидерът на ВМРО, част от ПФ, Красимир Каракачанов няма да става министър на отбраната, нито Поли Карастоянова - на туризма. Такива слухове се носеха още от началото на преговорите. Той все пак не изключи обаче възможността експерти от Фронта да се включат в управлението, но за това също щяло да има изрично решение. 

"Подписите под програмата за стабилно управление са политически анагажимент", коментира и Румяна Бъчварова (ГЕРБ).

По думите й въпросната програма и парафите под нея били достатъчен гарант за носене на политическа отговорност. Всички решения щели да се съгласуват с Фронта, допълни Бъчварова и похвали т.нар. патриоти, че не поставяли искания за постове в замяна.

Същата програма, а не коалиционно споразумение, щяла да бъде предложена за подпис и на реформаторите, стана ясно още от думите на Бъчварова.

На настойчивите въпроси за програма ли става въпрос или все пак за коалиционно споразумение Бъчварова бе лаконична:

"Програмата е форма на коалиционно споразумение!".

Но представителката на ГЕРБ в преговорния екип на няколко пъти отказа да отговори на въпроса: "Не прави ли всъщност ГЕРБ правителство на малцинството, след като то няма да се крепи на коалиционно споразумение?"

На свой ред Валери Симеонов отговори как Патриотичният фронт щял да носи отговорност за управлението, като няма свои фигури в него: чрез парламентарната си дейност, чрез питания към министри и прочее дейности, присъщи повече за опозицията отколкото на управляващите.

На въпроса какво мисли "големият брат" ЕНП за влизането в някаква форма на управление с Фронта, определян като националистическа коалиция със спорни, понякога граничещи с дискриминационното предложения по отношение на ромите, бежанците и Турция, Румяна Бъчварова посочи:

"Приемаме Патриотичния фронт като една патриотична формация".

С което си спечели едно "Благодаря" от Валери Симеонов.

"И аз сега научавам за предложената форма и все още не можем да коментираме, тъй като не сме се събирали във формат Реформаторски блок. Нека ГЕРБ да предложат и тогава ще видим", бе краткият коментар на лидера на ДСБ и говорител на Блока в оставка Радан Кънев.

ГЕРБ и Патриотичният фронт обяснха, че на срещата са били обсъдени 94 предложения от програмата на ПФ. 

"Като цяло имаме общи разбирания по ключови въпроси и актуални мерки - за КТБ, за финансовата стабилност, за енергийната система", каза Бъчварова.

Според Симеонов по тези 94 предложения има 90% съвпадение и това било достатъчно за Фронта, за да бъде "много близко до подписването на тази програма".