Голяма е вероятността първенството на българската Първа (еfbet) лига да завърши след два кръга и без изиграване на втората фаза, или така наречените плейофи, както популярно ги наричат фенове и специалисти.

Такава прогноза в интервю за БНТ направи изпълнителният директор на БФС Борислав Попов. Вчера той и временният шеф на съюза Михаил Касабов участваха във видеоконферентен разговор на УЕФА. Заръката от Швейцария е вътрешните шампионати да бъдат приключени - това е приоритетът, когато извънредните мерки заради коронавируса бъдат вдигнати.

Което означава, че в най-добрия случай футбол ще се играе през лятото. България е облагодетелствана заради формата на efbet Лига. От първата му фаза остават два кръга и един отложен мач - между "Лудогорец" и "Арда". Така всичко може да приключи за около две седмици, а след 26-ия кръг да се обяви крайно класиране. Първенството няма да се разделя на първа шестица и втора осмица.

"Другата седмица изпълнителното бюро ще се събере, за да обсъдим вариантите за първенството. По всичко личи, че извънредното положение в България ще бъде удължено. Именно поради тази причина има вероятност първенството да приключи без изиграване на плейофите", каза Борислав Попов пред БНТ. 

Ако това бъде прието, "Лудогорец" е шампион, като ще изиграе трите си мача протоколно. Тимът има девет точки аванс пред втория "Левски" и двубой по-малко.

Има интрига единствено за разпределение на местата в топ 4, както и изпадащите. Оттук започват казусите, които изпълнителното бюро трябва да реши: колко отбора ще изпаднат и съответно колко и как ще влязат от Втора лига, как ще завърши тази лига и т.н., и т.н.

По сега действащата Наредба от елита директно изпада последният, а заелите местата пред него (чрез сложната система на плейаути) играят баражи с втория и третия от Втора лига.

През миналата седмица Атанас Караиванов от Професионалната лига предложи efbet Лига да запази целия си сегашен състав, а от второто ниво да се изкачат четири тима. Така през новия сезон в елита ще играят 18 отбора и ще се върнем към стария формат с два равностойни полусезона и 34 кръга.

Трябва да се вземе решение и за Купата на България. Турнирът е на фаза полуфинали, в които по регламент е планирано да се изиграят по две срещи - "Ботев" (Пловдив) - ЦСКА-София и "Локомотив" (Пловдив) - "Левски".

Всички тези казуси ще бъдат нищени от по-широк кръг футболни хора - БФС (Бюрото на ИК), Лигата, клубовете, Асоциацията на футболистите, фирмата "Футбол про медия" (на Кирил Домусчиев), която държи тв правата...

Ако Народното събрание приеме предложението за удължаване на извънредното положение до 13 май, това означава, че футболът може да се завърне не по-рано от края на май, началото на юни, и то при условие че мярката не се удължи допълнително. На отборите ще са нужни 2-3 седмици за подготовка. Сега паузата без тренировки е по-голяма, отколкото през зимата.