Общо 412 са случаите на коронавирус в България, съобщи шефът на Оперативния щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски на брифинга тази сутрин. Вчера към 17 часа бяха 399. Това означава, че новорегистрираните са 13. За денонощие тази бройка е 33. От тях 23-ма са постъпили в болница.

20 са излекувани от вируса - 14 мъже и 6 жени. Последните са от Варна. Най-възрастният излекуван е на 80 години, най-младият - на 27. Има екстубиран пациент, което е добра новина. 

Положителен резултат е дал мъж в област Русе, който е работил в ски курорт в Австрия. Крайдунавският град досега не беше на картата на пандемията в България.

Общият брой на приетите в болница е 146. Средната възраст на диагностицираните с COVID-19 e 49 г. 14 души се намират в интензивни отделения.

373 са подадените материали за тестване за последното денонощие.

Професор Мутафчийски отказа да даде информация за състоянието на депутата от ДПС Хасан Адемов. Той е постъпил в болница, а не е имал симптоми и не е бил контактен със заразени.

Народните представители трябва днес да бъдат тестувани, но засега няма да бъдат поставени под карантина.

В София случаите за денонощието са 21. Има двама нови хоспитализирани в "Света Анна", 19 в Александровска болница, в "Софиямед" - 1, в "Пирогов" - трима, в МВР - един. 

"В Пловдив има военнослужещ, който е интубиран и е в тежко състояние", обяви Мутафчийски.

Цвета Караянчева ще подаде списък на хората от парламента, които ще бъдат изследвани - не само депутатите. Те ще бъдат разпределени в две болници, а изследването ще се извърши за два дни, допълни ген. Мутафчийски. 

На въпрос дали е било уместно да се провежда пресконференция в сградата на Народното събрание снощи за огласяване на Адемов, Мутафчийски отговори, че скоро няма да остане нито една сграда, която да е била без случай на коронавирус.

“Тогава дори и полетата около София няма да ни стигнат да изнасяме пресконференции“.

Сградата на парламента се дезинфекцира всеки ден, допълни Мутафчийски.

Относно тестовете за COVID-19, той съобщи, че в цял свят има проблем с доставката на тестове, маски и защитно облекло.