ПЕТЪР ТОМОВ
 

ТАМПА, ФЛОРИДА - Трети пациент, който бе излекуван от ебола,  бе изписан от болницата към Университета „Еймъри“ в Атланта, щата Джорджия. Той е лекар, който пожелал да запази анонимност, но обещал след време да даде пресконференция.

Докторът работел като доброволец към Световната здравна организация в Сиера Леоне, когато било установено, че е заразен с вируса на смъртоносната хеморагична треска. На 9 август т. г. той бе прехвълен със специален самолет във военната база Добинс, намираща се край Мариета, Джорджия. 

Както е известно преди около 2 месеца двама други пациенти също лекари – д-р Кент Брантли и д-р Нанси Райтбол бяха успешно излекувани преди техния колега. Върху тях бе приложен експериментален препарат, който бе създаден след инжектиране на тютюневи листа с вируса на ебола. Медикът се прочу и след като негова кръв бе прелята на медицинската сестра Нина Фам от презвитерианската болница в Далас, Тексас. Тя прехвана заразата от безуспешно лекувания либериец Томас Дънкан.  Африканецът Дънкан е първият и единствен досега смъртен случай от ебола в САЩ. Вчера бе съобщено, че се е подобрило състоянието на Фам, която е лекувана в болница в щата Мериленд. Лекари очакват скоро тя също да се възстанови успешно. 

Д-р Брантли даде кръв и на оператора от Си Ен Би Си Ашота Мъкпо, който се бе заразил от хеморагичната треска по време на работата си като кореспондент в Либерия. Болницата в Небраска, в чийто билогически изолатор бе настанен репортера, съобщи, че 33-годишният Мъкпо вече не е носител на вируса и е свободен да се прибере вкъщи в Род Айлънд. „Възстановяването от Ебола е действително забележително нещо. Толкова много хора нямаха късмета, който аз извадих. Щастлив съм, че оцелях“, заяви Мъкпо. Специалистите още на са дали становището си по двата случая на успешно лечение на страшната инфекциозна болест, но най-вероятно това се дължи на противотелата, които те получиха от кръвта на д-р Брантли. 

Междувремено фармацевтичната компания „Джонсън енд Джонсън“ съобщи в Ню Брунсуик, щата Ню Джърси, че през януари 2015 г. започва клинични проби на два вида ваксина, която ще предпазва от ебола. Препаратите били създадени в лаборатория на фирмата „Дженсън“, която е част от лекарствения гигант.  „Джонсън енд Джонсън“ спешно инвестира $200 милиона, за да ускори работата по създаването на ваксина. Извършените досега опити върху лабораторни животни са дали много обнадеждаващи резултати. В работата по създаването на ваксината е участвала и норевжката биотехнологична компания „Баварин Нордик“. 

Учени разкриха, че клиничните изпитания на препаратите върху хора ще бъдат осъществени единствено ако се установи предварително, че те предизикват адекватна реакция на имунната защита. Съобщено бе, че предварителни проби на ваксината върху доброволци са планирани, а някои вече се провеждат в Европа, Африка и САЩ. Надеждите са да започне още през януари инжектиране на серумите на над 20 хиляди медицински работници, намиращи се на фронтовата линя срещу ебола в Западна Африка. В създаването на единия от превантивните препарати е участвал Нациналният здравен институт на САЩ, както и британската компания „Глаксо Смит Клайн“. В момента той се изпробва в Обединеното кралство и в Мали. Тази ваксина е комбинация от модифициран студен вирус от шимпанзе и протеин от вируса на ебола. 

За 10 месеца, през които върлува смъртоносната хеморагична треска в Западна Африка починаха над 4700 души, а над 9000 други бяха заразени. Световната здравна организация предупреди, че ако епидемията на ебола не бъде потушена до 6 месеца броят на умрелите в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея може да надхвърли 2 милиона души.