Държавната комисия по хазарта отне временно (засега) лиценза на "Еврофутбол". Мярката е за 3 месеца, става ясно от съобщението на органа. 

По-рано и от самото дружеството, организатор на игрите със залагания, анонсираха очакваното решение.

От комисията се позовават на чл. 85 от Закона за хазарта, според който лиценз може да бъде отнет в срок от три до шест месеца при просрочени публични задължения в размер над 5000 лв. От съобщението на самото дружество пък става ясно, че държавата претендира за предполагаеми дължими публични вземания за държавни такси на стойност 328,9 млн. лева.

Както е известно, държавата обяви, че всички хазартни компании, с изключение на държавния тотализатор, години наред са плащали по-ниски такси, отколкото е трябвало, позовавайки се на двусмислен текст в закона. Именно на това основание бе затворен бизнесът на Националната лотария на Васил Божков, като самият Божков все още се намира в Обединените арабски емирства при повдигнати у нас 11 обвинения.

Божков държи и основния дял от "Еврофутбол", а партньори са му сем. Найденови - същите, от които формално тръгнаха сигналите към прокуратурата, че собственикът на "Нове холдинг" спестява такси от лотарията. Цветомир и Боян Найденови и до ден днешен отричат да са участвали в схеми по спестяване на такси, въпреки че подписите на Боян Найденов стоят под отчети на дружеството.

Какво означава отнемането на лицензите на "Еврофутбол"

Върху този въпрос разсъждават от дружеството и изброяват:

1. Ще бъдат унищожени източниците на доходи на близо 800 директни търговски партньори (букмейкърски пунктове) на "Еврофутбол", които се стопанисват от самостоятелни юридически лица в цялата страна и са малък семеен бизнес;

2. Над 2300 физически лица, пряко свързани с организирането и провеждането на игрите на "Еврофутбол",  насилствено ще бъдат лишени от правото си да упражняват труда си и ще станат безработни;

3. Повече от 100 търговски партньори на "Еврофутбол" ще загубят източник на приходи;

4. Българският държавен бюджет ще бъде лишен от милиони левове месечни приходи, които иначе биха били използвани в полза на обществото ни.

От "Еврофутбол" посочват в заключение, че не е ясно как ще изплатят невзети печалби за над 400 000 лева, ако останат без лиценз. И заявяват, че затварят букмейкърските пунктове.

Ето как завършва писмото:

Парадоксът в този случай е, че отнемането на лицензите на "Еврофутбол" фактически пречи на дружеството ни да изплати каквито и да било задължения към държавата (дори и хипотетично такива да съществуваха).

Управляващите не се интересуват от държавния бюджет, нито от спазването на законността в страната ни, а единствено целят принудителното закриване на "Еврофутбол" и още по-масова безработица, удовлетворяваща нечии интереси. Над 500 милиона внесени такси не могат да бъдат преобразени в 700 милиона невнесени само за да осигурят алиби за заграбване и унищожаване на бизнес.

Поради всичко, казано по-горе, разбирате защо утре – 25.03.2020 г., букмейкърските пунктове на "Еврофутбол" няма да отворят! Въпреки това ние искаме да изплатим неполучените печалби на клиентите ни в размер на близо 420 000 лева, но това зависи от държавата, която трябва да ни позволи да го направим!

"Еврофутбол" е компания на повече от четвърт век, надживявала политически и икономически кризи.

Уважаеми приятели, това не е сбогом, това е довиждане – до следващия кръг!"

Цялото изявление четете ТУК

Иначе според закона с решението за временно отнемане на лиценза комисията по хазарта може да "разпореди предприемането на действия за
преустановяване на допуснатите нарушения и за отстраняване на вредните последици от тях, като определи и срок за извършването им".

Съобщението на ДКК можете да прочетете ТУК.