"Уолстрийт" откри днешната сесия със спад въпреки обявените часове преди това безпрецедентни мерки от страна на Федералния резерв за гарантиране на ликвидност за бизнеса, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

Промишленият индекс "Дау Джоунс" изгуби близо 3 процента, а по-шорокообхватният "Стандард енд Пуърс 500" се сви с над 3 процента и заличи цялото си повишение, натрупано от началото на 2017 година, уточни ДПА.

По-рано Федералният резер обяви, че апочва да предоставя подкрепа за безпрецедентно кредитиране на домакинства, малки компании и големи работодатели на фона на "изключителните затруднения", причинени от коронавирусната пандемия.

Централната банка уточнява, че е взела това решение, тъй като става ясно, че американската икономика вероятно ще преживее тежки трусове.

Сред множеството мерки, обявени днес от УФР, е и ангажиментът институцията да продължи програмата си за изкупуване на активи "в обемите, необходими, за да се осигури безпроблемната работа на пазара и ефективното прехвърляне на паричната политика до по-широката финансова среда и икономика".

Пазарите реагираха положително на мерките и фючърсите на фондовите борси намалиха загубите в извънборсовата търговия.

УФР обяви също, че ще изкупува ценни книжа, гарантирани с ипотечни кредити и издадени от една от трите квази-правителствени агенции - "Джини Мей" (Ginnie Mae), "Фани Мей" (Fannie Mae) и "Фреди Мак" (Freddie Mac), като част от разширяването на програмата за придобиване на активи, известна също като количествено облекчаване (QE - quantitative easing). Това на практика означава, че операциите на централна банка достигат до търговския сектор на недвижимите имоти.