През следващата седмица между България и Румъния ще бъде подписан Меморандум за подготовката на два нови моста над река Дунав -при Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш, съобщи служебният транспортен министър Николина Ангелкова.

Подготовката им ще се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество България-Румъния 2014-2020 г., като целта е да бъде подадена обща апликационна форма в началото на следващата година. При изграждането на двата моста най-вероятно ще се търси публично-частно партньорство. 

"Включваме в обхвата на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" проектирането на разширението на моста Русе – Гюргево", каза транспортният министър. Старото съоръжение е част Трансевропейски коридор 9 и това позволява да бъде ползвано финансиране от оперативната програма.

Николина Ангелкова съобщи, че в обхвата на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 е заложено и проектирането на скоростен път между Русе и Велико Търново.

До месец и половина ще започне да функционира новопостроеният Речен информационен център в Русе. От него ще се управлява цялата система за проследяване и събиране на данни за корабоплаването в българския участък на река Дунав. Сградата е построена и оборудвана за 6 млн. лв., като част от целия проект за изграждане на речна информационна система в българския участък на р. Дунав (БУЛРИС), който е за над 37 млн. лева. Вече са готови 16 комуникационни точки, откъдето се предава информация. Обучени са и 10 специалисти, от общо 15 служители, които ще работят като отделно поделение за обслужване на системата. През декември по проекта ще бъде доставен и нов модерен кораб за обследване на речното дъно.