Турското министерство на вътрешните работи обяви забрана за излизане навън на гражданите над 65-годишна възраст, както и на онези, които страдат от хронични заболявания, в опит да ги предпази от рисковете на коронавируса, предаде БТА.
Мярката е в сила от полунощ. Това е едно от най-радикалните действия, които турските власти предприеха досега в борбата срещу новия коронавирус.
Според статистиките в Турция около 7,5 милиона души са на възраст над 65 години.
Нуждите на самотно живеещите възрастни, които нямат право да излизат навън, ще се посрещат от специализирана организация, наречена Група за социална подкрепа "Вефа" (дълг, преданост), която ще функционира в системата на околийските и окръжните управления, съобщи вътрешното министерство на страната.
В групата са включени служители на местните власти, на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации, на Червения полумесец и граждански организации.
Персоналът на редица общини вече започна да раздава провизии на възрастните хора. За да получат помощ, те съобщават нуждите си с обаждане до единния номер за спешни повиквания 112 или до спешните телефони на полицията и жандармерията.
Петстотин евро е глобата за неспазване на забраната за излизане. Валийствата и каймакамствата (окръжните и околийските управления) са упълномощени да осигуряват изпълнение и спазване на въведените ограничителни мерки спрямо възрастните хора.
Междувременно под карантина е поставен град Чорлу, окръг Текирдаг, където са настанявани евакуирани от чужбина студенти. От снощи прибрани в страната бяха общо 175 студенти.