Премиерът на Италия Джузепе Конте каза вчера, че всички предприятия в страната трябва да бъдат затворени до 3 април с изключение на тези, които са от значение за поддържането на живота в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
По думите му това е най-тежката криза в Италия след Втората световна война. Във видеообръщение по Фейсбук Конте казва, че "ще бъдат оставени само производствените дейности, които са жизнено важни за националното производство". Супермаркети, аптеки, пощи и банки ще останат отворени и ще бъде запазен основният транспорт.

"Забавяме производствения мотор на страната, но не го спираме", подчерта Конте.

Очаква се днес правителството да публикува новите мерки, които ще влязат в сила незабавно.
Вчера Италия регистрира рекордния скок от нови 800 смъртни случая от заболяването, причинено от коронавируса. Броят на починалите в страната от заразата вече наближава 5000, а заразените са към 53 580. Положението в най-тежко засегнатата северна област Ломбардия е все още критично с 3095 починали и над 25 500 случая, припомни Ройтерс.

Русия е предложила на Италия помощ в борбата с коронавируса предвид тежката ситуация в страната, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Руският президент Владимир Путин е позвънил вчера на италианския премиер Джузепе Конте с потвърждение на готовността на Москва да окаже необходимата помощ и е посочил конкретните й параметри, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Планират се доставки на предпазни средства, мобилни комплекси на основата на камионите "Камаз" за аерозолна дезинфекция на транспортни средства и площи, медицинско и друго оборудване, както и изпращане на екип руски специалисти за практическо съдействие в най-пострадалите италиански региони.