Част от районите в София излязоха със заповеди, забраняващи напълно достъпа до всякакви спортни съоръжения - включително детските и спортните площадки.

Забележително е, че такова изискване липсва в заповедта на Министерството на здравеопазването във връзка с коронавируса и допълнителните мерки на Столичната община. В тях се забранява само струпване на хора на обществени места.

В районите "Илинден", "Слатина", "Нови Искър" и "Възраждане" кметовете нареждат с един и същи текст:

"Преустановява се: Достъпът до спортни обекти, общинска собственост – зали, стадиони, спортни съоръжения и площадки, както и прилежащите към тях търговски обекти."

Проверка на Клуб Z показа, че днес Столичната община е разпратила на кметовете на районите унифициран текст, който следва да бъде разпространен и поставен на видими и достъпни места непосредствено до детски и спортни площадки в паркове, градски градини и междублокови пространства.

Той гласи:

Някои от кметовете на райони обаче видно са възприели, че "силно Ви препоръчваме" е същото като "забраняваме".

Клуб Z успя да се свърже с кмета на "Слатина" Георги Илиев, който мотивира решението си така:

"Това, което съм направил, е  да се съобразя не само със СО, но и с последните данни за болестта. Децата и младите могат да са асимптоматични разпространители и могат да заразят всички. Засега сме само в зоната на хипотезите, но аз съм решил да поема тази отговорност.

Аз бях първият, който отиде и ги обеззарази тези площадки. Оказа се, че в София има само 5 екипа за обеззаразяване "на терене".

Кметицата на "Възраждане" Савина Савова уточнява, че "по препоръка на Националния оперативен щаб" се забранява ползването на детските и спортните площадки на територията на района.

Кметът на "Надежда" Димитър Димов пък дава "смесени" сигнали - първо определя мерките като "препоръчителни", цитира горния текст, но после призовава гражданите да подават сигнали във Второ районно полицейско управление.

"За район "Надежда" редът при неспазване на инструкциите за ‼️временно преустановяване‼️ достъпа до детски площадки в паркове, градини, междублокови пространства, спортни площадки, зали и стадиони (общинска собственост) се осигурява от Второ районно полицейско управление!", пише на сайтът на район "Надежда".

Интересен детайл е, че поради затварянето на фитнесите множество от общинските спортни съоръжения в парковете се ползват от хора, опитващи се да поддържат физическа форма.