Турски и руски представители са се разбрали по подробностите на споразумение за прекратяване на огъня в северозападната сирийска провинция Идлиб и съвместни патрули по ключовата магистрала М4 ще започнат в неделя, каза днес турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от Ройтерс.

Анадолската агенция го цитира, че има признаци, че миграцията в района е спряла и е започнало завръщане на бежанците. Акар е казал, че Турция и Русия ще създадат съвместни координационни центрове да наблюдават прилагането на споразумението след приключването на преговори с руски представители в Анкара.

Дванадесетте турските наблюдателни поста в Идлиб ще останат и ще продъжат да функционират, макар да се обградени от сирийски правителствени сили, предаде още Ройтерс, позовавайки се на офицер от турските сили за сигурност.

Споразумението за прекратяване на огъня, постигнато на 5 март в Москва от президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган отговаря на две искания на Турция – да спре бежанската вълна от Идлиб към нейната територия и да бъдат предотвратени по-нататъшни жертви между турските войници. То обаче потвърждава неотдавнашните териториални завоевания за сирийските правителствени войски, подкрепяни от Русия и поставя турските постове в Идлиб в обсада. През изминалия месец загуби 60 войници в Идлиб.

„Целта на наблюдателните постове е да спрат кръвопролитията и хуманитарната драма“, каза офицерът, цитиран от Ройтерс. „Стъпката, предприета на 5 март, трябва да се разглежда като ход в тази посока. Няма нищо такова като „на 5 март беше подписано споразумение и всичко свърши“, то само беше замразено“.

Руската делегация пристигна в Анкара във вторник за преговори по подробностите на сделката.