"Поради извънредните обстоятелства с развитието на заболеваемостта с коронавирус и предпазването на разпространението днес на всички места, където няма грипна ваканция в момента, учениците са освободени да не присъстват в училище по преценка на родителите."

Препоръката е на Министерството на образованието и науката, съобщиха от пресцентъра на институцията. 

В цялата страна беше въведена грипна ваканция в училищата заради високата заболяваемост от грип тип Б. А от днес - 13 март, тя беше удължена в някои области като Враца и Перник. В сряда от Националния кризисен щаб за коронавируса съобщиха, че учебните заведения, детските и яслите няма да затварят врати за дълъг период от време заради COVID-19. За срок от 14 дни работа ще спират само заведения, в които евентуално се появят случаи на коронавирус.

Късно снощи обаче правителството предложи да се обяви извънредно положение, което ще се гласува и от Народното събрание. Ако парламентът се съобрази с искането, правителството, кметовете и областните управители ще могат да затварят училища, детски градини, университети, да се ограничат събиранията на много хора на едно място. Ще се въведат и ограничения за пътуване и затваряне на границата.