И трите одитни фирми, които правят доклада за КТБ са трите най-големи български фирми. Две са в топ 4 на международните фирми и очаквам техният доклад да бъде сериозен и професионален. Очаквам да бъде много ясен.

Лично аз обаче не мисля, че този доклад е най-важното нещо. От гледна точка на бъдещето на КТБ, една цифра е важна - дали собственият капиталът е положителен или отрицателе. Защото, ако е отрицателен, законът за кредитните институции казва, че автоматично се минава към премахване на лиценза. Ако е положителен ще има възможност за пазарно решение на проблема. Ако такова е възможно.

Има заявен вече интерес от инвеститори, които твърдят, включително са изпратили и писмо в неделя до медиите, до БНБ и до Министерство на финансите, че искат да проверят и те какво е състоянието на баннката и да предложат увеличение на капитала. Двата фонда на EPIC, подали писмо за намерение, са доста сериозни институции. 

И за мен това е важното. А че трябва да излезе истината и това да стане публично, това е така също. 

Хората остават с впечатление, че нещо се крие и сигурно нещо се крие. Аз също съм съгласен, че трябва да излезе цялата истина за кредитните портфейли в КТБ, но според мен това е вторият етап. Първият е да се види дали тази банка може да бъде оздравена. И всякакво политическо и непрофесионално говорене на тази тема пречи на оздравяването на КТБ.

Има две опции. Едната е, че банката ще мине през фалит. Това означава, че парите си ще получат само тези, които имат до 100 000 евро и то тези, които имат до 100 000 евро при стандартни условия на депозити. Защото известно е вече, а и някои си признаха публично, че имат по-сладки депозити - т.е. при по-високи лихви. Те ще получат нула.

Дали ще се тръгне по този път зависи от това дали ще се намери някой да рекапитализира банката. Очевидно е, че няма достатъчен капитал. 

Българската банкова система като цяло е ликвидна и то свръхликвидна и това се вижда от месечните резултати, които се публикуват на сайта на БНБ. Но няма банка в света, при която ако вложителите изпаднат в паника, да не фалира. Подчертавам - в света. И наистина имаше такъв случай в България. ПИБ е случаят и от там си го казват в собствената си реклама. Получиха 1,5 милиарда лева ликвидна подкрепа от държавата с разрешението на Европейската комисия, което е много важно.

Понеже в БНБ има колективна отговорност, няма индивидуална и това е един от недостатъците на закона за БНБ, не може да се персонализира. Примерно Иван Искров не е имал право по закон да контролира кредитния портфейл. 

Нека да видим какво ще покажат отчетите и дали ще се намери решение за отварянето на банката. 

*Мнението на Владимир Каролев е взето от негово участие в сутрешния блок на бТВ заедно с адв. Веска Волева. Публикуваме го със съкращения