Германските власти ще засилят наблюдението на радикално крило на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), след като контраразузнаването го обяви за екстремистка организация, заплашваща демокрацията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Бих искал да съобщя пред вас, че фракцията в редиците на АзГ, по-известна като "Крилото" (Der Fluegel на немски), се обявява за екстремистка организация", заяви на пресконференция днес ръководителят на германското контраразузнаване, Федералната служба за защита на конституцията, Томас Халденванг. Той нарече лидерите на фракцията "десни екстремисти".

"Крилото", начело на което стои Бьорн Хьоке, областният ръководител на АзГ в източната провинция Тюрингия, преди това разкритикува решение на властите да направят проверка на дейността на партията, която продължи една година.

Именно въз основа на тази проверка е взето и оповестеното днес решение да бъде засилено наблюдението на "Крилото". Андреас Калбиц, друг от лидерите на фракцията, определи съобщените днес заключения от страна на контраразузнаването като политически мотивирани.

"Това не е никаква изненада за нас, защото политическото решение за това е взето отдавна. Оповестеното днес (от страна на контраразузнаването) решение е безпочвено и мотивирано от чисто политически съображения", каза Калбиц. "Ще използваме всички законови средства, за да поправим тази грешка", добави той.

Решението на контраразузнаването да обяви "Крилото" за екстремистка организация е удар върху позициите на най-голямата опозиционна партия в Германия. То ще направи за АзГ по-трудно да отхвърля обвиненията, че защитава расистки възгледи, отбелязва Ройтерс.

Партията застана на гребена на вълната от недоволство в Германия след решението на канцлера Ангела Меркел от 2015 г. да приеме в страната около 1 милион бежанци. Днешното решение на Федералната служба за защита на конституцията идва след нападения срещу евреи, мюсюлмани и либерален политик в Германия, завършили с фатален край.