Соченият за нацист кандидат за борда на директорите на "Столичен автотранспорт" ЕАД Георги Желязков е оттеглил кандидатурата си. Това обявиха днес управляващите на заседанието на Столичния общински съвет.

Съветници от опозицията откриха снимки на Желязков с неонацистката организация "Кръв и чест". Те възразиха остро и на липсата на прозрачност и на конкурс за избиране на членове на борда на директорите на "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт" и "Метрополитен" ЕАД.

Предложилият Желязков Карлос Контрера (ВМРО) защити своя кандидат, и отбеляза, че поради "натиска" на опозицията той е решил самостоятелно да оттегли кандидатурата си, за да не навреди на предложилите го за поста.

"След всички обвинения Желязков заяви, че не желае да участва в борда. Той заема една адекватна позиция. Трудно би могъл да работи в тази ситуация", отбеляза Контрера. - "Всеки един подобен доклад се ползва от опозицията да се вдига врява до бога. Ясно е на всички, че договорите на управителните съвети са изтекли. За да могат да работят дружествата, ние трябва да вземем решението като принципал тези договори да бъдат удължени. Има хора, които трябва да бъдат заместени. Има нов закон, за който няма разработен правилник за прилагането му."

Според него Желязков бил "отстрелян", въпреки че бил "добра кандидатура".

"С разпространението на някакви снимки, слухове, всеки може да падне жертва на каквото и да е. Това беше някакъв лов на вещици", заяви Контрера. - "Той нито е фашист, нито е партиен член. На първата снимка не е той, а за втората той е написал, че това е снимка преди 15 години, бил поканен от привърженици на ЦСКА от Монтана. Той е симпатизант на "Левски", шегували са се, очевидно."

Желязков твърди, че не е член на ВМРО, но е бивш кандидат за кмет на столичния район "Изгрев" на партията.

От опозицията обаче не счетоха темата за приключена.

"Липсва действащ правилник. Отново има проблеми във връзка с прозрачността на процедурата. Можеше да бъде заявено извън нея, да бъдем информирани по-рано, и да имаме избор между повече от един кандидат, предложен в последния момент - и не хора, които предлагате вие, принадлежащи към нацистка организация", отбеляза председателят на групата на "Демократична България" Методи Лалов.

"Със сигурност ще гласувам "против". Не бях убеден от хората, които вкарват този доклад, в професионалните качества на кандидатите. За втори път се излъчва кандидатура, която не е прозрачна, назначават се хора без конкурс, ние сме представени пред свършен факт. Да се видят качествата на всички, да се види какъв е опитът им", призова друг общински съветник от ДБ - Симеон Ставрев.

Управляващите обвиниха съветниците от ДБ, че не обсъждат доклада по същество, а съветници от ГЕРБ заявиха, че това е "политическо заяждане".

"Това със сигурност не е политическо заяждане. Ще ви напомня случая от преди 2-3 седмици, поредно момче, нападнато от хора, защото било от определен отбор. Имаме сериозен проблем с престъпността в градския транспорт, този човек може чи е бил член на нацистка организация", отбеляза Ставрев.

Иво Божков, друг съветник от ДБ, отбеляза, че Контрера и вносителите са допуснали името на такъв човек да присъства в доклада и е редно да се получи извинение за първоначалния им доклад и порицание. Той подчерта, че вчера вече е било ясно, че Желязков е свързан с неонацистки групи, но съветниците на ГЕРБ-СДС в икономическа комисия въпреки това са го подкрепили.

"Порицавам вносителите и ви взимам думата", заяви председателят на съвета Елен Герджиков, с което предизвика смях сред ГЕРБ-ерите в залата.

И призова отново да се коментира темата по същество. Председателят на групата на БСП Калоян Паргов за кратко върна темата в посока набързо избраните кандидати за общинските дружества.

"Тук става въпрос за метода и стила на работа. Ако беше обявено публично в комисията, че предстои такава смяна поради обективни причини, всеки един от нас можеше да предложи свои кандидатури. Затова става дума, затова ще се въздържим по този доклад."

Независимият Борис Бонев отбеляза:

"Вие за пореден път оправдавате нежеланието си да свършите нещо както трябва. Нито един правилник не ни пречи да си изготвим критерии за подобни кандидати. Вие искате да няма никакви критерии и никакви кандидати. По отношение на другите изказвания, факт е, че вчера гласувахте за Желязков. Защо вчера подкрепихте подобно решение?"

От ГЕРБ обвиниха опозицията, че се обединява срещу управляващите.

"Вашите гафове ни обединяват да гласуваме заедно", отбеляза Лалов.

"Това, което трябваше да се направи, е двамата вносители на доклада да изразят категоричната си грешка, след което да им повярваме в техните добри намерения", отбеляза Бонев.

В крайна сметка избраните без конкурс нови членове на борда на директорите на трите общински дружества бяха подкрепени с 36 гласа "за", 16 - против и четирима въздържали се. За нов представител на общината в "Столичен електротранспорт" бе посочен Кирил Георгиев, а в "Метрополитен" - Ангел Джоргов.