Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да освободи американците от данък върху заплатите до края на годината като част от мерките в отговор на епидемията от коронавирус, съобщи икономическият съветник в Белия дом Лари Къдлоу, цитиран от световните агенции.

"Това е смело предложение и това е смел президент", коментира Къдлоу на пресконференция, без да посочва детайли по плана, който трябва бъде приет от Конгреса.

Предложението ще бъде очертано в близко бъдеще, като целта е работниците от средната класа да получат данъчно облекчение, добави съветникът, цитиран от ДПА.

Данъците върху заплатите, които се плащат и от служителите, и от работодателите, се използват за финансиране на програмите за социално осигуряване и други, свързани с тях, уточнява Киодо.

Администрацията на Тръмп иска да гарантира, че малкият и средният бизнес разполагат с достатъчно средства, за да пускат в неплатен отпуск по болест хората, застрашени от заразяване. Обмисля се и отсрочка при плащането на данъците в някои отрасли, които са под натиск.

В Белия дом днес ще има и телеконферентна среща с представители на големите технологични компании, за да бъдат съгласувани усилията по справяне със заболяването, от което страдат вече близо 1000 души в САЩ и над 100 000 в световен мащаб, информира Ройтерс.

Ако идеята бъде приета, то това ще бъде поредна стъпка на САЩ в опит да се ограничат щетите от коронавируса върху икономиката. Само преди дни Федералният резерв обяви изненадващо поредно намаление на лихвите.