Софийският градски съд - наричан често "най-важният окръжен съд в страната", затвори врати. Поне за редовни насрочени съдебни заседания.

Това става ясно от заповед, подписана вчера - след указания на ВСС в тази насока - от зам. председателя Руси Алексиев:  

Същото следва и в САС (двете институции се намират в една сграда).

Ето и заповедта за СГС:

НАРЕЖДАМ:

I. ДА НЕ СЕ РАЗГЛЕЖДАТ насрочените в открити съдебни заседания дела, за срок до 20.03.2020 г. включително, с изключение на:

1. Наказателни дела, по които има постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“, както и дела със задържани лица или такива с лица, изтърпяващи наказание „лишаване от свобода“;

2. Делата за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение;

3. Искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител;

4. Дела по несъстоятелност;

5. Дела по Закона за защита от домашното насилие;

6. Дела, за които закон предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец;

7. Дела за осиновяване на дете.

II. ДА СЕ ПРЕУСТАНОВИ провеждането на обучения, семинари и други служебни мероприятия, свързани със събиране на повече хора на едно място до 20.03.2020 г. включително.

Ш. ДА СЕ ПРЕУСТАНОВИ достъпът на външни лица до помещения, ползвани от Софийски градски съд, като се допускат граждани само след представяне на служебна карта и/или призовка, като за лицата, призовани по друг начин (по телефон, от предишно съдебно заседание и Т . Н . ) , следва да се изисква информация от съответното деловодство, дали са такива по дела, посочени в т. 1 - т. 7 на п. I от настоящата заповед.

IV. МАГИСТРАТИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД ДА ПРОВЕТРЯВАТ за по пет минути работните помещения на Софийски градски съд, без присъствието в тях на лица, преди започване на работа и на всеки един час.

V. ДА СЕ ОСИГУРЯТ И РАЗДАДАТ НА МАГИСТРАТИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ СОФИЙСКИ ГРДЦСКИ СЪД дезинфекциращи препарати (спирт с не по-малко от 70% или съдържащи такъв препарати), хартиени кърпи за еднократна употреба и ръкавици, с оглед регулярно почистване на работното място и работни средства (компютърни клавиатура, „мишка“, екран ; телефон, сканиращо и копиращо устройство и др.).

V.I. С раздадените им дезинфекциращи препарати и средства магистратите и служителите да дезинфекцират и почистват бюрата си, наличните върху тях устройства (компютърни клавиатура, „мишка“, екран ; телефон, сканиращо и копиращо устройство и др.) и дръжки на врати регулярно, но не по-малко от четири пъти на ден.

VI. СЪДЕБНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД приемащи документи от граждани и адвокати задължително да работят с ръкавици, а по желание и с маски, като се спазва отстояние между служителите и депозиращите документите не по-малко от метър.

VII. ДА СЕ ПОСТАВЯТ НА ВИДНИ МЕСТА ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЖЕБНИ И СЕРВИЗНИ ПОМЕЩЕНИЯ, ТОАЛЕТНИ И КОРИДОРИ препоръките на Министерство на здравеопазването за предпазване от заболявания и вирусни инфекции, включително C0VID-19, включващи, но не само, профилактични действия (често измиване на ръцете с вода и сапун, използвани на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа, закриване на устата и носа при кашлица и/или кихане с гърба на ръката или с кърпичка, избягване на 1000 София, бул. "Вигоиш” № 2, хеп. ддараж /02/ 9219 88; факс /02/ 98137 40; e-mail: caAa№f@^&iBsfice.l^ търкането и докосването на очи и уста с неизмити ръце, избягване на близък контакт на лица с грипоподобни симцтоматика или физическо неразположение, капшица или сълзене на очите и пр.), както и на приложените към предписанието от д-р Йорданова „Допълнителни пояснения : Симптоми“ на СЗО.

VIII. ОТЛОЖЕНИТЕ ДЕЛА, насрочени в открити съдебни заседания до 20.03.2020 г. включително, с изключение на тези по т. 1 - т. 7 на п. I от настоящата заповед, да се пренасрочат, за което да бъдат уведомени страните и участващите в тях лица (свидетели, вещи лица и ДР-)'

IX. ДА СЕ ПУБЛИКУВА на интернет страницата на съда призив към адвокатите, гражданите и страните в процеса да се въздържат от извърпгване на справки на място в деловодствата на Софийски градски съд, като такива могат да бъдат правени на интернет страницата на съда или по телефона. В зависимост от епидемичната обстановка в страната и при необходимост срокът на заповедта може да бъде удължен.

ВЪЗЛАГАМ на отдел „Информационно обслужване и статистика“ да публикува заповедта на вътрешния сайт и на интернет страницата на Софийски градски съд. Копие от заповедта да се връчи на: зам.- председателите на СГС; на всички магистрати; съдебния администратор; всички ръководители на структурни звена; отдел „Информационно обслужване и статистика“, както и на сектор „Човешки ресурси” - за сведение и изпълнение. Да се изпрати копие от заповедта за сведение на РД „Охрана“ - София - старши комисар Александър Манчев и Висшия съдебен съвет.

Още вчера от съда апелираха във връзка с епидемиологичната обстановка гражданите приоритетно да използват интернет сайта, както и посочените телефони за справки по дела.

Няма да се разглеждат и дела на апелативната инстация, става ясно от заповед на Даниела Дончева - председател на САС:

Тя гласи:

"Във връзка с решение на СК на ВСС по протокол № 8/10.03.2020 г. - т. 31, по повод потвърдени случаи в страната на COVID-19 и предприемане на превантивни мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания, на основание чл. 106, ал. 1, т. 1, т. 2 и ал. 2 от ЗСВ

НАРЕЖДАМ

Да не се разглеждат дела, насрочени в открито съдебно заседание, считано от 11. 03. 2020 г. в срок до 1 месец, с изключение на случаите, изрично предвидени в чл. 329, ал. 3 от ЗСВ, след като своевременно бъдат уведомени страните по делата за това.

Съдебните деловодители да докладват всички дела, насрочени в периода посочен по-горе, на докладчиците за предприемане на съответните действия.

Съдебните деловодители да уведомят страните за отлагането на делата, както и за новите дати да бъдат изпратени призовки.

Заповедта да се доведе до знанието на съдиите, завеждащ службите и съдебните деловодители за изпълнение."