Шестима затворници бяха убити в затворнически бунт в Италия и надзиратели бяха взети за заложници в друг затвор, докато безредици избухнаха в местата за лишаване от свобода в страната. Повод са мерките срещу разпространението на коронавируса, включително ограничаване на свижданията, предаде Ройтерс.

Италианското правителство постави под карантина част от богатите северни територии на страната, които са огнището на заразата, убила 366 души до неделя включително.

В телевизионно интервю шефът на италианската администрация на затворите Франческо Базентини каза, че трима затворници са умрели вътре в затвора в северния град Модена и че други трима са умрели, след като са били транспортирани извън институцията.

“Имаше серия бунтове в цялата страна”, каза Базентини.

Видео, показано по италианската телевизия показа полицаи и пожарни колѝ пред затвора, докато от него се издигаше черен дим.

 

 

Министерството на правосъдието каза, че в няколко затвора за подпалени пожари, които се нанесли тежки вредѝ.

Синдикатът на надзирателите съобщи, че двама тъмничари са били взети като заложници в северния град Павия и са били освободени след полицейска акция.

С извънреден декрет в неделя правителството наложи ограничения на преките контакти между лишените от свобода и техните семейства. На затворниците е позволено да говорат с посетителите по телефон или чрез други дистанционни методи съгласно мерките, които ще бъдат в сила до 22 март.

Модена и Павиа са в "червената зона", която правителството установи, за да ограничи заразата с коронавируса.

Източници от министерството на правосъдието са казали пред Ройтерс, че два от смъртните случаи в Модена са причинени от свръхдози наркотици намерени в затворническите лечебници, докато трети затворник е бил намерен с посиняло лице и причината за смъртта му още е неясна.

Вълненията в затворите биха могли да увеличат политическия натиск върху правителствената коалиция, състояща се от социалдемократи и антиелитисткото движение "Пет звезди". Лидерът на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини каза:

"Портите на затворите не бива да се отварят, като за извинение да служат бунтовете".

Вирусна хроника

  • Иран пусна на свобода около 70 000 затворници заради епидемията от новия коронавирус в страната, съобщи говорител на съдебните власти.
  • Шведската централна банка (Риксбанк - Riskbank) обяви днес, че един от членовете на управителния й съвет, заместник-управителят Мартин Флоден, е с положителна проба за новия коронавирус.
  • Търговията с фючърси на Уолстрийт спря веднага след откриването си днес, след като индексът Стандард енд Пуърс 500 потъна със 7 процента и задейства автоматичното 15-минутно прекъсване, въведено след финансовата криза от 2008-9 година.
  • Правителствата трябва да дадат координиран международен отговор, за да смекчат икономическото влияние на епидемията от коронавируса. Това заяви днес главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат, цитирана от Франс прес. Тя призова правителствата да предприемат значителни бюджетни, парични и финансови мерки. Гопинат препоръча преки помощи за засегнатите компании и домакинства, както и данъчни облекчения.
  • Испания подготвя спешен план за справяне с икономическите последици от коронавируса, обяви днес премиерът Педро Санчес. Без да дава подробности, той каза, че правителството работи по плана от две седмици и вече е готово да го оповести в сътрудничество със синдикатите и бизнеса. "Ще обявим план за шокова терапия след няколко дни, веднага щом определим точната диагноза и доуточним мерките", каза Санчес. Отделно министърката на икономиката Надя Калвиньо заяви пред журналисти, че правителството обмисля временни мерки в подкрепа на най-засегнатите сектори като туризма. 
  • Италианският министър-председател Джузепе Конте също обеща "шокова терапия" за излизане от кризата с коронавируса с "използване на всички икономически и човешки ресурси". Мерките са безпрецедентни в следвоенната история на страната. Основният индекс на борсата в Милано, който загуби 17% от началото на епидемията, потъна днес с още 11%. 
  • Полша съобщи, че започва медицински прегледи по границите си, за да предотврати влизането на носители на коронавируса в страната.

(БТА, АП, АФП, Ройтерс)