Споразумението между ЕС и Турция, което ограничаваше от 2016 г. притока на мигранти и бежанци в Европа, е мъртво. Това заявява гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за американската телевизия Си Ен Ен, цитиран от БТА.

"Мъртво е, защото Турция реши да го наруши заради случващото се в Сирия", допълни той. 

Хиляди мигранти се струпаха по гръцко-турската граница, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви миналата седмица, че страната му повече няма да им пречи да влязат в Европа. Той направи това изявление, след като няколко десетки турски военни бяха убити при въздушна бомбардировка в Сирия и напрежението в района ескалира. 

Гръцките сили за сигурност пък твърдят, че оттогава са "осуетили" поне  39 000 опита за пресичане на границата.

Турция прие през 2016 г. да не пропуска повече мигранти към Европа в замяна на 6 милиарда евро. Но Анкара смята, че други условия по споразумението, включително облекчаването на визовия режим и въвеждането на някои търговски правила, не са били спазени.

Мицотакис каза, че Турция не спазва задължението си да държи на своя територия кандидатите за убежище, а точно обратното - помага им в опитите да влязат в Гърция. Той допълни, че Гърция има право да защитава суверенните си граници. 

Ердоган: Споразуменията трябва да бъдат преразгледани

Споразуменията на бежанците между Турция и Европейския съюз не работят и трябва да бъдат преразгледани. Това от своя страна поиска турският президент Реджеп Тайип Ердоган по повод кризата на границата с Гърция, предаде БНТ.

Турският президент все така настоява Европа да изпълни ангажиментите си към Турция за предоставяне на 3 милиарда евро помощ за турските власти за справяне с мигрантския натиск.

На този фон съобщенията от днес са, че броят на бежанците, струпани в т.нар. ничия земя на турско-гръцката граница, намалява. Продължава обаче напрежението, като от турската страна на границата постъпиха сведения за хора, които са били ранени от гръцката полиция, съобщи БНР.

Снощи групи хора са предприели опит за проникване в Гърция. От и в зоната в района на пункта „Пазаркуле“, до която достъпът на медиите е ограничен, са влизали и излизали автобуси и полицейски автомобили. 

Кореспондентът на германското общественото радио ARD в Истанбул Кристиан Буткерайт обобщи за БНР:

„Видяхме автобуси, които превозват бежанци обратно към Истанбул, докато други хора са все още в лагера. Тъй като не ни е позволено да влезем в лагера, можем да се осланяме само на информацията на хора, които са го напуснали и съобщават, че там има ранени“.

Заключителният документ от Съвета по външни работи на ЕС, който твърди, че Турция, която е страната в света, приела най-много бежанци, ги използва за политически цели, е нов пример за двуличния подход, на който Турция е жертва от години, се казва в позиция на турското външно министерство по повод приетата вчера декларация. 

Анкара подчертава, че въпросът е бил превърнат в политическо средство от самия Европейски съюз и се осъжда поведението на Гърция и европейските страни като несъответстващо на международното право.