Нападение беше извършено днес срещу участници в церемония в афганистанската столица, сред които беше и министър-председателят Абдула Абдула; 27 души, между които жени и деца, загинаха, а 29 са ранени. Премиерът остана невредим, предадоха АФП и Ройтерс.

"Нападението започна със силен гръм, очевидно ракета падна в района, Абдула и други политици се отърваха невредими", каза говорителят на премиера Фрайдун Куазун, присъствал на атаката. Телевизия "Толо нюз" излъчи на живо кадри с хора, които бягат, за да се укрият на фона на стрелба.

Говорителят на Министерството на вътрешните работи Насрат Рахими съобщи, че в района са изпратени специални полицейски сили. Засега не е ясно кой стои зад нападението.

Това е първото нападение в столицата след наскоро сключеното споразумение между талибаните и Съединените щати, посочват АФП и "Монд". 

Талибаните отрекоха да носят отговорност за атаката срещу възпоменателна церемония за Абдула Али Мазари, политик от хазарското малцинство. Мнозинството от неговите членове са шиити, докато Афганистан е преобладаващо сунитска държава. 

Миналата година, по време на церемония по същия повод, изстрел от минохвъргачка, за който отговорност пое групировката Ислямска държава, уби 11 души.