Дружеството "Ню геймс", което организираше най-голямата частна лотария на Васил Божков - "Национална лотария", е поискало да бъде обявено в несъстоятелност, се вижда от документи, качени в Търговския регистър, съобщи "Капитал".

Молбата е до Софийския градски съд и е подадена на 28 февруари. Тогава от "Ню геймс" обявиха, че сметките им са запорирани от НАП.

От писмото до съда се разбира, че Комисията по хазарта е установила публични задължения на компанията в размер на 273 млн. лв. От "Ню геймс" са обжалвали този акт.

Дотук се стигна, след като Народното събрание премахна частните лотарии на 7 февруари с гласовете на управляващата коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Промените в Закона за хазарта бяха внесени от зам.-председателя на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов в края на януари.

Така монополът върху лотарийните игри стана държавен и беше даден на Българския спортен тотализатор, а лицензите на частните оператори - "Национална лотария" и "Лотария България", бяха отнети. Мажоритарен дял в тях имаше Васил Божков, към когото има повдигнати 11 обвинения.

Над 20 000 дребни търговци от цялата страна са купили лотарийни билети на "Национална лотария" на стойност около 40-50 млн. лв. и сега търсят начин да не търпят щети от спирането на частните игри, стана ясно в четвъртък.

Търговците, обединени в Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия (БАТТИ), писаха до премиера, че се опасяват от значителни загуби и поискаха компенсации от държавата.