НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА! Това е най-кроткото и неемоционално изречение, което ми идва на ум днес, когато се налага да напиша поредния текст от сагата на Росица Караджова срещу Националния филмов център и неговия все-още-изпълняващ-длъжността директор Георги Чолаков.

Фактите за нарушения на морални и всякакви закони се трупат като каменна грамада пред входа на държавната агенция към Министерството на културата (МК), но министерството мълчи. Прокуратурата също мълчи - вероятно прокурорите са твърде заети, за да се занимават с дреболии за някакви си милиони. А Чолаков открива и закрива фестивали с папийонка на врата. 

Точно днес bTV излъчи едно разследване от славното с. Галиче, където кметът Ценко Чоков контролирал вота на последните избори в полза на ДПС. Осмелили се да застанат пред камерите, хора от селото казаха това, което всички знаят, но никой не взема мерки. На кадрите кметът хладнокръвно дъвчеше дъвка, наблюдавайки тв екипа иззад бъбрековидните си тъмни цайси.

И някак си очилата на Чоков много ми заприличаха на папийонката на Чолаков. Само че ако едното нарушение се случва в затънтения Северозапад, офисът на НФЦ се намира в центъра на София. В сградата на Президентството на Република България!

Затова, моля, не се учудвайте на първото изречение в този текст. Може и да има друга такава държава - където разни хитреци си правят каквото си искат, напук на законите, морала, справедливостта и цивилизацията - но тази държава определено не членува в Европейския съюз. 

Най-пресният факт е следният: съдът спря абсурдната заповед, с която Чолаков изхвърли проекта на Росица Караджова от втората сесия на НФЦ с мотиви, че е кандидатствала на предишната. За да не досаждаме с правни термини, ще обобщим на футболен жаргон: резултатът от мача Росица - Чолаков (НФЦ) за момента е 1:0, червеният картон е невалиден и Чолаков трябва да я върне на терена. Така каза съдията. Прави ли го Чолаков? Не, естествено! Заповедта му продължава да е в сила, закичена в сайта на НФЦ, проектът на Росица е извън сесията. Какво следва? На нас ни мирише на възпрепятстване на правосъдието, вие как мислите?

Следващият факт, който ви предлагаме, е също толкова идиотски. Когато Росица Караджова решава да входира жалбата си срещу отстраняването си от сесията, охраната на входа не я пуска да влезе. Обяснението: НФЦ не работи заради фестивал. Росица е принудена да пусне жалбата си по пощата, но в същото време преводачката ѝ звъни в НФЦ (на тел: (02) 988 38 31) и... чува отсреща: "Добър ден, Национален филмов център". Адвокатът на Караджова веднага пише сигнал до министъра на културата: как е възможно държавно учреждение в работно време да бъде затворено и охраната да лъже, че няма нито един служител горе? Какъв е отговорът на министъра? Няма такъв засега - срокът за отговор е... 2 седмици. А след две седмици е твърде възможно да се наложи писане на сигнал до друг министър...

Фестивалът "Златна роза" във Варна приключи. Да припомним някои от наградите: Голямата награда за най-добър пълнометражен филм - "Съдилището" на Стефан Командарев; Голямата награда за най-добър късометражен филм - "Чест" на Павел Веснаков; Специалната награда на Варна - на Кристина Грозева и Петър Вълчанов за "Урок"Наградата за най-добър режисьор - Милко Лазаров за "Отчуждение". И т. н.

Много от зрителите на филмите от фестивала не са съгласни с журито за това разпределение на наградите, но това се случва редовно - нека не задълбаваме. Наши източници обаче твърдят, че за тази "Златна роза" са похарчени поне два пъти повече пари, отколкото за предишни. Парите са от бюджета на НФЦ. А НФЦ се управлява от човек в очевиден конфликт на интереси, който раздава "на зелено" средствата за кино за 2015 г., който издава дискриминиращи заповеди, противоречащи на закона. И изпълнява някаква своя лична вендета - срещу едно 22-годишно глухо момиче, което се бори за справедливост и нищо друго.

Нещо повече: НФЦ се управлява от изпълняващ длъжността, чийто 6-месечен срок на договора (според закона!) е изтекъл преди повече от месец. Кой всъщност управлява НФЦ в момента? Да не е Ценко Чоков от село Галиче?

Честно ви казвам: НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!