Претендентът за кандидатпрезидентската номинация на Демократическата партия на САЩ Пийт Бутиджидж реши да се оттегли от надпреварата за Белия дом и определи дата за завръщането си, пише френският в. "Монд", цитиран от БТА.
Още когато направи изявлението си в Саут Бенд, щата Индиана, той беше прекъснат от скандиранията на привържениците си "2024! 2024! 2024!" Те не бяха единствените, които смятат, че това изявление прилича по-скоро на "довиждане", отколкото на твърдо "сбогом завинаги". За една година най-младият участник в първичните избори на демократите не само стана известен, но и се превърна в един от утвърдените лица на партията.
Бутиджидж не успя да постигне успехи в Невада и Южна Каролина - първите два гласували щата със значителен брой избиратели от малцинствата, отбелязва британският в. "Гардиън".
При оттеглянето си бившият кмет на Саут Бенд, щата Индиана, отправи призив за единство, напомняйки, че "целта винаги е била да бъде победен Доналд Тръмп и да спечелим тази ера за нашите ценности". "Трябва да признаем, че на този етап от кампанията най-добрият начин да останем верни на тези цели и идеали е да отстъпим и да помогнем за обединяването на партията и на страната", подчерта той.
Оттеглянето на Бутиджидж изненада всички. Дали то се дължи на задкулисни сделки, пита британският в. "Индипендънт". За обясняване на решението му вече се появиха множество теории - от базиращи се на конспирация до по-вероятната задкулисна сделка с друг участник в кампанията. Възможно е той да е сключил споразумение със сенатор Елизабет Уорън или да иска да заложи на сигурно, подкрепяйки Джо Байдън в замяна на престижно място в бъдещото правителство, ако бившият вицепрезидент успее да спечели изборите.
Също толкова възможно е и Бутиджидж наистина да няма други планове за кандидат-президентската надпревара. На 38 години, той едва беше навършил минималната възраст, за да се кандидатира. И е достатъчно млад, за да изчака, докато натрупа повече от необходимия му политически опит, след като си спечели национална известност, очаквайки да се кандидатира през 2024 или 2028 година, пише "Индипендънт".
Бутиджидж стана първият кандидат за президент на САЩ, който не крие хомосексуалната си ориентация, и успя да се нареди сред водещите претенденти за кандидатпрезидентската номинация на демократите, отбелязва американският в. "Ню Йорк таймс". Той обаче се оттегля след тежка загуба в Южна Каролина, където ниската степен на подкрепа за него сред афроамериканските поддръжници на Демократическата партия показа, че не е успял да си спечели широка подкрепа.
Не е ясно дали относително умереният Бутиджидж ще подкрепи друг кандидат, но ако повечето му поддръжници застанат на страната на Джо Байдън, неговото оттегляне може да промени ситуацията на първичните избори, създавайки по-силна центристка опозиция срещу прогресивното движение на Бърни Сандърс.
В изявлението, в което обяви, че се отказва от надпреварата, той отправи задочни критики срещу Сандърс, без да го спомене поименно. САЩ се нуждаят от лидер, който да премахне разделението, а не да го задълбочи с идеологически подход, подчерта Бутиджидж.