"Последните 24 часа са титанична борба за опазване на гръцката граница от всички страни. Натискът е задушаващ - има пропаганда, сълзотворен газ...Много начини, по които нелегалните се опитват да влязат на наша територия"

Горните думи са на Панайотис Харелас - председател насиндиката на гръцката гранична полция. Той ги изрича пред камерата на бТВ при гръцко-турската граница, където напрежението през последните часове се засилва.

Бежанците от Сирия вече са хиляди и всички те искат да поемат към Европа през единствения възможен път - през Балканите. Ситуацията ескалира през последните дни, в които режимите в Турция и Сирия влязоха в директни бойни действия. Над 30 войници на Анкара загинаха при въздушни удари, а Реджеп Тайп Ердоган заяви изненадващо, че отваря турските граници. 

"Отворихме вратите и тази сутрин около 18 000 разбиха границите и преминаха. Днешният ден този брой може да достигне до 25 - 30 000. Няма да затваряме границите си. Европейският съюз трябва да спаси обещанието си. Ние не трябва да поемаме грижата и да изхранваме толкова много бежанци. Ако сте честни - споделете отговорността. Ако не сте - отваряме границите", заяви днес турският президент. 

Думите му донесоха страх в Европа и по думите на премиера Бойко Борисов предстои лидерска среща. Той ще се види с Ердоган в понеделник и ще представи исканията му пред ЕС. НАТО твърдо подкрепя Турция в конфликта със Сирия, в който дейно участие взима и РУсия. 

По рано днес стана ясно, че на места гръцките власти са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат множеството. Уплашените мигранти пък са отвръщали с хвърляне на камъни. 

"Гръцките власти са терористи. Аз не съм проблем. Вижте ги - изстрелват газ срещу нас!", казва един от бежанците. 

Някои от мигрантите опитват да бягат през посля, храсти или през река Марица. Повечето от тях не искат да влизат в България. Целта им е Западна Европа.

"Не намираме начин да живеем нормално в Турция. Затова вървяхме пеша ден и половина, но объркахме пътя", твърдят пък други бежанци, този път сомалийци. 

Камерата на бТВ показва, че в малките погранични райони, на малки групи се разхождат млади мъже, основно от африкански и азиатски държави, по-рядко сирийци. 

Днес неколкократко българските власти повториха, че към момента натиск към българските граници няма. Въпреки това са взети предпазни мерки, а около 300 военни и специалните части са в готовност да се намесят.