Шведската армия издирва в териториалните води на страната подводница. Военното присъствие в Стокхолмския архипелаг е засилено заради информация, че в района може да има чуждестранен плавателен съд, за който се предполага, че е руски и че има някаква извънредна ситуация на борда му. Според информация на вестник "Свенска Дагбладет" в петък военните са засекли радиосигнал, изпратен на честотата на руския боен флот, която обикновено използва за аварийни ситуации.Засега предположенията за са руска подводница, която може би е претърпяла авария или има технически проблем, поради който се оказала в чужди териториални води.

Руското Министерството на отбраната обаче опроверга съобщенията на западни медии за инцидент с тяхна подводница, предаде Интерфакс.

"Подводниците от Военноморския флот на Русия, както и надводните кораби, изпълняват планираните задачи в акваторията на Световния океан", съобщи днес говорител на военното ведомство. "Няма и не е имало никакви нередовни, камо ли аварийни ситуации с руски военни кораби", подчерта той.

По-рано днес агенция "Ройтерс" съобщи, че в Стокхолмския архипелаг има невиждана от времето на Студената война мобилизация кораби, войници и хеликоптери. Шведските военни нито отрекоха, нито потвърдиха информацията, че става въпрос за аварирала руска подводница. Oт агенцията допълват, че през септември Швеция заяви, че два руски бойни самолета са навлезли във въздушното й пространство, и протестира пред посланика на Москва за "сериозното нарушение".